"Još uvijek", riječi su koje povezuju situaciju koja se događa nakon više od mjesec dana od izricanja nepravomoćne presude Županijskog suda u Zadru kojom su šestorica mladića proglašena krivim za višestruko seksualno zlostavljanje i silovanje 15-godišnjakinje iz okolice Zadra u razdoblju od kolovoza 2018. do srpnja 2019. godine.

Onaj za kojeg se smatra da ih je predvodio u tim mučnim djelima, 22-godišnji prvookrivljenik, jedini je među njima koji je nakon presude odmah trebao završiti iza rešetaka jer to pravilo vrijedi za kazne veće od pet godina zatvora, a on je dobio sedam. No 22-godišnjak je uhićen tek 18. kolovoza i to u Grazu temeljem Europskog naloga o uhićenju.

- I. okrivljenik još nije prepraćen u prostorije Zatvora u Zadru, te za sada nemamo informacija kada bi isti mogao biti izručen, odnosno prepraćen u Zatvor u Zadru, rekla nam je danas glasnogovornica Županijskog suda u Zadru Sandra Radanović, ujedno i predsjednica sudskog vijeća 29. srpnja koje je donijelo nepravomoćnu presudu protiv šestorice mladića.

Podsjetimo, drugookrivljenik je osuđen na dvije godine i šest mjeseci zatvora, trećeokrivljenik na tri godine, a četvrtookrivljenik na godinu dana zatvora. Dvojica, koja su u vrijeme počinjena kaznenih djela bila maloljetna, puštena su na "uvjetnu" slobodu, jedan uz tri godine pridržaja maloljetničkog zatvora, a drugi uz obvezu psihosocijalnog tretmana i rada za opće dobro.

Tužiteljstvo još uvijek ne zna hoće li se žaliti na te kazne.

- U svezi s Vašim upitom vezanim za podnošenje žalbe obavještavamo vas da Županijsko državno odvjetništvo još uvijek nije zaprimilo presudu u navedenom predmetu, odgovorio nam je glasnogovornik Denis Sokol koji je ranije najavio kako će "kada dođe pisani otpravak presude, razmotriti, analizirati i odlučiti hoće li se i protiv koga žaliti".