Osnovna škola Bartul Kašić i ove je školske godine vodeća prema broju od 1120 učenika.
Taj rekord su preuzeli od OŠ Šimuna Kožičića Benje koji je prema informacijama ravnatelja Dražena Adžića, podbacila za 20 učenika manje. I to u osmim razredima gdje je broj učenika po odijeljenju pao s 26 na 21. Iako se u tom dijelu grada itekako gradi, novi stanari nisu obitelji s djecom koja bi onda išla u tu školu.

Potencijal novih učenika, ravnatelj OŠ Šimuna Kožičića Benje vidi u njihovoj područnoj školi u Diklu, gdje je kaže sve više obitelji s troje pa i više djece. Ta mala škola u Diklu sad ima 45 učenika koji sa svojim učiteljima imaju mirno okruženje i komoditet.

Velika stambena gradnja uz Teslinu ulicu dovela je do pritiska na OŠ Bartula Kašića. Potvrdila nam je to i ravnateljica Katica Skukan. Prošlu školsku godinu završili su sa 1130 učenika. Dio četvrtaša, točnije 31 učenik otišao je u Katoličku školu na Novom Bokanjcu, gdje su upisali peti razred. Ostalo ih je sedmero koji se nisu tamo uspjeli premjestiti, kazala je ravnateljica OŠ Bartul Kašić.

Ravnatelj nove Katoličke osnovne škole (KOŠ)Ivo Mašina, don Roland Jelić rekao nam je da nije toliko već manje.

Oni su popunili dva odjeljenja petaša prema prijavama roditelja emailom ili osobno. Po kojem kriteriju nismo uspjeli doznati s obzirom da imamo prigovor jedne obitelji iz susjedstva škole kako je njihova curica koja je završila 4. razred s odličnim, razočarana jer se nije upisala u KOŠ unatoč tome što joj je majci to obećano.

U drugoj godini svog postojanja KOŠ upisala je 235 učenika što je prema informaciji ravnatelja za 125 učenika više. Imamo dva prva i dva peta razreda te pet novozaposlenih nastavnika i učitelja. Uz jedno odjeljenje 6. razreda u KOŠ Ivo Mašina nema nikoga u 7. i 8. razredu jer među tim učenicima nije bilo interesa za prelazak kad se škola otvarala prošle godine.

Osnovna škola Petra Preradović iz poznatih razloga turistifikacije Poluotoka nema navalu učenika iz susjedstva. Ove godine smo upisali 63 prvašića u matičnoj školi, 6 u Kožinu i jednog u Petrčanima. To su brojke slične kao i prošle godine. Istina je da se broj učenika s prebivalištem na Poluotoku smanjuje, ali mi smo to kompenzirali uvođenjem jedne smjene i produženog boravka tako da našu školu sada upisuje i puno djece iz drugih dijelova grada, kazao je ravnatelj Ante Barać.

 

 
Iz nadležne službe Zadarske županije dobili smo podatke o broju prvašića upisanim ove godine u tzv. gradske škole kojih je 12 više nego prošle školske godine.