Katolička škola s pravom javnosti na Novom Bokanjcu već je prvi dan nastave zatvorena za javnost, odnosno medije koji prvi put nisu pozvani na značajan događaj kao što je otvaranje nove škole u Zadru.

- Javnost nije znala ni da je namještena ni kada je, odnosno je li uopće prošla tehnički pregled, a kamoli da su započeli s nastavom. Gdje su rezultati one famozne ankete? Imaju li dovoljan broj nastavnika? Sve se odvijalo bez ikakvog upliva javnosti, što njima odgovara zbog netransparentnih kriterija oko upisa djece, rekao nam je predsjednik Mjesnog odbora Novi Bokanjac Šime Rušin dodajući kako mu se do sada nisu obratili ni ravnatelj škole don Roland Jelić ni resorni pročelnik Joso Nekić.

Od pročelnika pak doznajemo kako je nastava krenula za sveukupno 147 učenika u 6 razrednih odjela.

- Gotovo svi učenici koji su se htjeli upisati u tu školu su upisani. Škola nije mogla pokrenuti dva odjela jednog razreda jer nije bilo dovoljno učenika za drugi odjel. Grad Zadar osigurao je i produženi boravak za dvije skupine učenika prvih razreda u toj školi. Škola će s godinama rasti, a iz Nadbiskupije najavljuju i proširenje kapaciteta, rekao nam je Nekić.

S druge strane, javili su nam se mještani Novog Bokanjca i Bokanjca čija djeca nisu upisana u školu tvrdeći kako iza odbijenica stoje drugi razlozi, odnosno upis preko veze koju oni nisu imali, na što upozorava i sam predsjednik Mjesnog odbora.

- To je dezinformacija, nitko nije odbijen, već nije bilo dovoljno zainteresiranih učenika. Svojevremeno je ravnateljica Osnovne škole Bartula Kašića Katica Skukan provela anketu o mogućnosti prebacivanja razreda. Interesa je bilo za peti razred, dok se za šesti, sedmi i osmi javio nedovoljan broj učenika. Bilo je za očekivati kako neće biti velikog interesa jer su se djeca naviknula na kolege i nastavnike, rekao nam je ravnatelj Katoličke osnovne škole Ivo Mašina Roland Jelić koji je ranije izjavio kako ta škola nije građena kao područna i time izazvao brojne kritike u javnosti.

Kako nismo bili pozvani na otvorenje, pitali smo ga da nam prenese dojmove.

- Prvi dan škole prošao je u svečanom tonu. Bilo je jako lijepo. Roditelji i djeca su zadovoljni samom zgradom. Vladalo je oduševljenje, a osjećala se i mala trema među prvašićima, kojih je 50, te njihovim roditeljima, rekao nam je don Jelić koji je nedavno preuzeo i tamošnju župu.

Škola će raditi u jednoj smjeni, za što su, dodaje Jelić, zaposlili dodatnih 10-ak nastavnika. Za vikend je održana i velika radna akcija useljenja jer je zgrada, kako doznajemo od pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Darka Kasapa, tek sredinom prošlog tjedna dobila uporabnu dozvolu.

- Nakon tehničkog pregleda, koji je prije 15-ak dana prošao bez ikakvih bezuvjetnih primjedbi koje se ne mogu ukloniti, oni su skladištili namještaj, a po dobivanju uporabne dozvole počeli su s opremanjem, rekao nam je Kasap, dok je Jelić zahvalio djelatnicima i mještanima koji su se objeručke prihvatili posla kako bi škola bila spremna za prvi dan nastave. No, ipak ne za sve zainteresirane.

Nakon objave teksta Zadarska nadbiskupija, iz koje nam nisu odgovarali na pitanje kad će se otvoriti škola, uputila je poziv medijima na blagoslov:

Blagoslov Katoličke osnovne škole Ivo Mašina u Zadru održava se u srijedu 8. rujna s početkom u 12,00 sati u prostorima te škole koja se nalazi u Novom naselju na Bokanjcu u Zadru.

Školu će blagosloviti zadarski nadbiskup Želimir Puljić, kojom prigodom će otvoriti i prigodnu kamenu ploču postavljenu na zid u predvorje te škole u koju su ove godine upisana dva nova prva razreda, u svakom po 25 učenika te jedan 5. razred učenika.