Zadarska putnička luka Gaženica ponovno je u konkurenciji za prestižnu nagradu u globalnom sektoru krstarenja. Ove godine ušli su u najuži izbor za Najbolji europski terminal za kruzere. Za tu nagradu konkurira 12 luka, a međunarodni terminal Gaženica jedini je iz Hrvatske.

Nakon dvije  pandemijske godine, opet je živo u Gaženici.

Generalna direktorica Zadar Cruise Porta, Rebeka V. Pevec  rekla je da u usporedbi s 2019., ove godine jednaki broj dolazaka kruzera, ali manji broj putnika.

- Za sada imamo 71% popunjenosti kapaciteta brodova, rekla je genelana menađerica ZIPO-a.

Ona je podsjetila kako je Gaženica 2019. proglašena lukom godine, ove godine su nominirani za najbolji europski putnički terminal. U istoj kategoriji, dodala je, ima još 12 luka, poput Barcelone, Lisabona, Malage.

- Mi smo jedina hrvatska luka i putnički terminal nominiran za tu nagradu. Ovo je velika privilegija i velika čast, uistinu smo ponosni na direktnu nominaciju, dodala je za HRT-a.

Lučka upravu Zadar i koncesionara Zadar International Port Operations (ZIPO), odnosno Global Ports Holding (GPH), nositelji su te prestižne marketinške nagrade Seatrade Europe 2019 u kategoriji "Luka godine", kojom se nagrađuju lučke uprave, odnosno kruzing kompanije koji su u upravljanju lukom za kružna putovanja postigli najveći napredak u posljednjih godinu dana.