Dvije su aktualne teme za sve žitelje Zadarske županije, a u kojima sudjeluje Agencija ZADRA NOVA. Već se dugo vremena govori o potrebi energetske učinkovitosti uz svijest o zaštiti okoliša, a sada stižu dobre vijesti s obzirom da se očekuje početak prelaska na čiste oblike energije otoka Grada Zadra, a u tijeku je izrada agende.

Osim toga, Zadarska je županija objavila javni poziv za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi ili stručnog komunikacijskog posrednika za učenike s teškoćama u osnovnim i srednjim školama za školsku godinu 2022./2023. Više detalja ovih priča otkrila nam je Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije ZADRA NOVA, gostujući u eteru Radija 057.

- Sredstva za zapošljavanje pomoćni u nastavi osigurana su kroz projekt „Inkluzija korak bliže društvu" i ovo je već treća faza ovog projekta, a agencija ZADRA NOVA kao regionalni koordinator osigurava tehničku pomoć Županiji u pripremi i samoj provedbi projekta. Projekt je odobren i sada nam predstoji potpisivanje ugovora za provedbu za ovu školsku godinu, ponosno ističe ravnateljica Dujmović Vuković.

Kroz ovaj se projekt planira zaposliti čak 113 pomoćnika u nastavi.

- Osigurana su sredstva za stručnu podršku za 117 učenika s teškoćama u razvoju putem angažiranja 113 pomoćnika u nastavi, toliko iz se traži. Kao što sam rekla, to je samo nastavak ovog programa i sigurna sam da će biti od velike pomoći djeci i obiteljima.
Nositelj projekta je Zadarska županija, a partneri su škole, 20 osnovnih i 6 sredjih škola čiji je osnivač Županija. Vrijednost ovog projekta preko 4,3 milijuna kuna od čega je 3,9 milijuna bespovratnih sredstava, a 10% osigurat će Zadarska županija. Uvjeti koji kandidati moraju zadovoljiti odnose se na najmanje četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje, da protiv osobe nije pokrenut kazneni postupak, niti je pravomoćno osuđena za neko od kaznenih djela, ne smije biti roditelj/skrbnik niti drugi član uže obitelji učenika.

- Prednost u pravilu ostvaruju kandidati koji imaju iskustvo u radu s djecom s teškoćama, uzima se obzir i iskustvo u volontiranju te ukoliko imaju završenu najmanje 20-satnu edukaciju. Prilikom odabira kandidata vodit će se računa o mjestu prebivališta odnosno boravišta kandidata. Prijave se dostavljaju u agenciju ZADRA NOVA, a ravnateljica podsjeća da se svi detalji poziva i popis dokumentacija nalazi na mrežnim stranicama Agencije i Županije.

Također, ZADRA NOVA u partnerstvu s Gradom Zadrom radi na projektu Europske komisije u izradi agende za prelazak na čiste oblike energije otoka Grada Zadra.

- Projektom je obuhvaćeno svih 7 naseljenih i jedan privremeno naseljeni otok koji administrativno pripadaju Gradu Zadru: Ist, Iž, Molat, Olib, Premuda, Rava, Silba i Škarda. Ovi su otoci vrlo vrijedan resurs i bogatstvo naše županije i prema Zakonu o otocima, kategorizirani su kao otoci s posebnim položajem. Svrstani su u prioritetna područja, a imaju ukupno 1607 stanovnika. Svjesni smo koliko je dostupnost energenata važna za razvoj nekog područja, ističe Dujmović Vuković.

Ovim strateškim dokumentom nastojat će se odrediti konkretne potrebe i mjere samodostatnosti vezane uz energetsku tranziciju na otocima.

- Želim istaknuti da dokument izrađujemo u suradnji s lokalnim stanovništvom, dakle sa stanovnicima otoka za stanovnike otoke. Naše će otočne koordinatorice, uz predstavnike Grada Zadra i udruge Pokret otoka, tijekom nadolazećeg razdoblja, navjerojatnije tijekom rujna, provesti anketu o energetskoj učinkovitosti i organizirati radionice na temu energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energija sa svim zainteresiranim dionicima, najavila je Dumović Vuković te je izrazila nadu da će radionice održati uživo na otocima.

Dokument bi trebao biti gotov do kraja godine.