Plato ispred nekadašnjeg vojnog hotela Iž uskoro bi trebao postati Hotel A mare u vlasništvu je Grada Zadra koji bi trebao omogućiti uvjete za otvaranje novog hotela.

Nedavno je hortikulturno uređen veći dio prostora u režiji, Green Tech Group, firme u vlasništvu Antoy Ninčevića koja je kupila hotel Iž s tamošnjim dodatkom u kojem je bio restoran.

Oni su zasadili zelenilo u dogovoru s gradskim vlastima u dva postojeća betonska bazena. No, tek prošlog tjedna je slučajno netko na licu mjesta obavijestio inženjerku iz Nasada kako su oni kao investitori zasadili, a ovi bi trebali to održavati. U Nasadima su zadovoljni što je ta površina dobila zeleno izdanje. Možda malo i gusto. Ali oni mogu nastaviti s održavanjem tek kada ih iz Odjela za komunalnu djelatnost na to obavežu.

Investitori novog hotela izjavili su kako su pregovarali s Gradom Zadrom oko uređenje trga ispred hotela ali i ispod te javne površine.

Oni bi htjeli da se ispod trga kojeg dijele sa susjednom stambenom zgradom uz koji se nalazi usjek Ulice bana Josipa Jelačića, odavno pretvoren u parkiralište, napravi podzemna garaža. Naravno, za njihove goste.

- Malo je priča kompleksnija. Grad Zadar naručio je studije za više lokacija na Voštarnici i Bilom brigu kojim će se pokazati tehničku i financijsku isplativost izgradnje garaža. Obzirom da su to davno urbanizirani kvartovi, broj vozila po stambenoj jedinici je narastao i do tri puta. Jedna od lokacija je i trg ispred hotela Iž. Kako i na koji način će se graditi te garaže još nije definirano. Hoće li to biti Obale i lučice, Grad, privatni koncesionar, vidjet ćemo po dobivanju rezultata stručnih analiza, kazao je Darko Kasap, pročelnika za graditeljstvo i prostorno uređenje kojeg smo pitali što znače pregovori s vlasnicima novog hotela.

 Dodaje kako je važno stvoriti nova mjesta za stanare pa onda i za ostale potrebe kao što je hotel.

Logično da je obitelj Ninčević zainteresirana jer bez određenog broja parkirnih mjesta ne mogu od Ministarstva turizma dobiti kategorizaciju i dozvolu za hotel.

Prema uvjetima za kategorizaciju hotela s 4 zvjezdice u postojećem objektu, vlasnici moraju osigurati parkiralište za motorna vozila za 20% smještajnih jedinica. Isto toliko i u natkrivenom dijelu parkirališta što bi u ovom slučaju bila ta podzemna garaža.