Dugi otok jedna je od rijetkih destinacija koja nije osjetila pad turističke potražnje u vrijeme pandemije pa se tako i prošle sezone tražio krevet više. Mi smo nazvali Ivanu Čarić, direktoricu TZ-a Sali, da provjerimo kakvo je stanje ove godine.

-Ove se godine traži dva kreveta više, evo u odnosu na prošlu godinu imamo skoro 15% više dolazaka i 6% više noćenja. U odnosu na 2019. imamo oko 10% više noćenja i dolazaka, navodi statistiku direktorica.

Prošle se godine na početku sezone na Dugom otoku snimao i nizozemski reality show. Snimljene su 33 epizode koje su gledatelji pratili od kraja kolovoza do kraja prosinca 2021. godine. Zanimalo nas je li se osjetio utjecaj na nizozemskom tržištu

-Nizozemaca ima, ali ipak ne značajno više nego uobičajeno. Mi smo planirali objavljivati na društvenim mrežama dok je trajalo snimanje, ali zamolili su nas da pričekamo samo emitiranje. Kad je došlo vrijeme emitiranja, imali smo u planu kampanje na društvenim mrežama koje bi se orijentirale na njihovo tržište, ali opet nismo dobili dozvolu, kaže direktorica, ali brzo dodaje da ipak spremaju nešto za sjeverna tržišta.

-Ubrzo nam se sprema Moto tour koji će početi 29. rujna te nam je u cilju privući goste iz Nizozemske, Slovenije i skandinavskog tržišta. Prošle smo godine prvi put organizirali Moto tour i to u listopadu. Iako je tada još uvijek toplo kod nas, nije baš za motoriste koji dolaze iz sjevernijih krajeva. Ove smo godine stavili nešto raniji datum, ali opet vodeći računa da produžimo trajanje sezone.

Nervoza među iznajmljivačima zbog vode

Navala turista u špici sezone ima i svoju drugu, lošiju stranu, a poseban je problem na otocima s ograničenom komunalnom infrastrukturom.

-Najviše smo osjetili problema na vodi, Veliko jezero u Žmanskom polju presuši već u srpnju, a onda čekamo vodu po tri tjedna. Bude nervoze među iznajmljivačima i većim objektima, ali uspjeli smo to iskomunicirati, ali nije ugodno, riješile su se stvari u zadnji tren i srećom, nismo morali uvoditi redukcije, objašnjava direktorica Čarić i upozorava i na posljedice koje ostaju na okolišu.