Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) daje zajam od 43 milijuna eura tvrtki Kunovac u zajedničkom vlasništvu fondova Taaleri Energia SolarWind II i ENCRO Kunovac, za izgradnju i rad dviju kopnenih vjetroelektrana u zadarskoj regiji, priopćio je EBRD u utorak.

U financiranju će sudjelovati i Zagrebačka banka i Hrvatska banka za obnovu i razvitak s ukupnim iznosom zajmova od 126 milijuna eura. Ukupni mrežni kapacitet dviju elektrana je 111 megavata, što je dovoljno za napajanje 85.000 kućanstava.

To je prvo EBRD-ovo ulaganje u vjetroelektrane u Hrvatskoj, koje će, kako se navodi, omogućiti Hrvatskoj napredak prema ekološkim ciljevima za 2030. i obvezama koje predviđaju povećanje udjela proizvodnje električne energije iz vjetra i sunca s 14 posto u 2020. na 27 posto u 2030. i 45 posto do 2050. godine.

Taaleri Energia, dio Taaleri grupe uvrštene na burzi u Helsinkiju, bavi se razvojem obnovljivih izvora energije i upravljanjem fondovima. Fond Taaleri SolarWind II njegov je peti i najnoviji fond privatnog kapitala koji se fokusira na obnovljive izvore energije.

Zastupnici tvrtke ENCRO Kunovac su zet i sin nekadašnjeg direktora HEP-a Ante Ćurkovića, Iljko Ćurić i Tomislav Ćurković. "Kralj vjetra" Iljko Ćurić preko svoje tvrtke Eko zadar Dva kupio je prije nekoliko godina napuštenu zgradu Poliklinike na Kolovarama.