Na Županijskom sudu u Zadru upravo je izrečena nepravomoćna presuda za šokantan slučaj silovanja maloljetnice iz okolice Zadra, koji je 2019. godine izazvao prosvjede "Pravda za djevojčice" diljem Hrvatske.

Šestorica mladića proglašena su krivima za više kaznenih djela protiv spolne slobode na štetu 15-godišnjakinje. Četvorica punoljetnika dobila su od jedne do sedam godina bezuvjetnog zatvora. Prvooptuženik je osuđen na jedinstvenu kaznu od sedam godina zatvora pa odmah ide u istražni zatvor. Drugooptuženik je dobio dvije godine i šest mjeseci, trećeoptuženik tri godine, a četvrtookrivljenik godinu dana zatvora.

Dvojica maloljetnika puštena su na "uvjetnu" slobodu, jedan uz tri godine pridržaja maloljetničkog zatvora, a drugi uz obvezu psihosocijalnog tretmana i rada za opće dobro.

Zbog prirode i težine kaznenog djela te zaštite osobnog i obiteljskog života žrtva, kao i činjenice da je ona, kao i dio okrivljenika, u vrijeme počinjenja kaznenog djela bila maloljetna, predsjednik suda Željko Đerđ odbio je zahtjeve medija za fotografiranjem i snimanjem ročišta. Iz istog razloga novinari nisu mogli čuti obrazloženje presude, već samo njezinu izreku koja je sadržavala puno mučnih detalja. Nitko od okrivljenika, kao ni žrtva, nisu bili u sudnici.

- uskoro više informacija -

Podsjetimo, optužnicom podignutom u svibnju 2020. godine obuhvaćena su sedmorica mladića (2000., 2000, 2000., 2000., 1999., 2001. i 2003.), kojih se teretilo da su od kolovoza 2018. do srpnja 2019. godine počinili više teških kaznenih djela protiv spolne slobode na štetu 15-godišnjakinje. Zbog žalbi branitelja suđenje je započelo tek u ožujku 2021. godine, a ubrzo nakon njegovog početka jedan od optuženika poginuo je u stravičnom sudaru kraj Zadra, pa su na optuženičkoj klupi ostala njih šestorica.