Općina Pašman pozvala je svoje žitelje da za potrebe opremanje Muzeja ribarskih priča doniraju stare ribarske alate, dokumentaciju, fotografije i stare predmete vezane za pomorstvo i ribarstvo. Losnar, osti i kunjkara su samo neki od već prikupljenih predmeta koji će naći mjesto u muzeju. Svi stanovnici otoka darovanjem svojih predmeta mogu sudjelovati u očuvanju baštine svojih mjesta i naselja.

Na otoku Pašmanu koji je u smislu ribarstva, drvene brodogradnje i pomorstva jedinstvena cjelina postoji duga zajednička tradicija koju je potrebno očuvati i njegovati putem organiziranih posjeta interpretacijskom centru iz zemlje i inozemstva.

Svi zainteresirani se mogu pridružiti u prikupljanju izložbene građe, a darovani predmeti koji će naći odgovarajuće mjesto u Interpretacijskom centru mogu biti: alati za ribolov (osti, vrše, mreže, ferali, kunjkare...), makete ribarskih alata, ribarica i ribarskih brodica, brodograđevni alati, makete i dijelovi broda, stare fotografije ribara, ribarskih alata i života na otoku, fotografije ribarskih brodova i brodica, ostala dokumentacija (ugovori, testamenti, ribarske dozvole i ribarske priče).

Posebna pozornost u opremanju muzeja se daje jednostavnim i tradicionalnim ribarskim alatima, a prikupljeni predmeti se mogu dati u trajno vlasništvo ili posudbu. Formiranjem stalnog postava, kroz priču o svakom izloženom predmetu, posjetitelju se prezentira ribarski alat, direktno se doprinosi promociji ribarske baštine ovog kraja, a inovativnom prezentacijom kroz postavljanje multimedijalne opreme promovira se kulturna i prirodna baština područja.

Predmeti se mogu donijeti u prostorije Turističke zajednice Općine Pašman ili će ih na vaš poziv osobno preuzeti kontakt osobe: Bartol Bobić, Institut za pomorsku baštinu Ars Nautica, broj mobitela 098 942 0449 ili direktorica TZ Općine Pašman Petra Perinović, broj telefona 023/260-155, email [email protected]