U gašenju velikog požara u Puli, koji je lokaliziran nakon višesatne borbe s vatrenom stihijom, sudjelovala su i kanaderi iz sastava 855. protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz Zemunika.

- Jedno veliko hvala vještim pilotima kanadera iz Zadra u ime svih građana Pule što ste nam spasili grad! Vjerujem da su imali teških najmanje 70-ak preleta, objavila je Facebook zajednica Vatrogasci 193. 

Zahvalu svima koji su pomagali u gašenju požara uputio je i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

- Požar kod Pule potvrdio je koliko je ova požarna sezona zahtjevna za hrvatske vatrogasce. U posljednjih nekoliko dana svjedočili smo velikim požarima koji su izbili na području Istarske županije, ali su zajedničkim angažmanom istarskih vatrogasaca, pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i ostalih službi brzo stavljeni pod kontrolu.

No, zbog iznimno visokih temperatura i jakog vjetra, velika opasnost od požara je zabilježena u gotovo cijeloj Hrvatskoj. Naši vatrogasci su posljednjih dana gasili požare kod Knina, na Pašmanu, ali i u Slavoniji gdje požari za vrijeme žetve predstavljaju veliku opasnost.

Zahvaljujem svim vatrogascima na angažmanu na gašenju svih požara, a pogotovo ovog posljednjeg koji je ugrozio grad Pulu. Vašim savjesnim radom spriječena je veća materijalna šteta, a nitko od građana, turista i vatrogasaca nije stradao. Uz nas su i ovaj puta naše posade protupožarnih zrakoplova koje su odradile vrhunski posao. Zahvaljujem i svim pripadnicima MUP-a, Hitne pomoći, komunalnim službama, lokalnoj zajednici i građanima koji su i ovaj put bili uz nas.

Vatrogaskinje i vatrogasci, prema najavama čeka nas iznimno težak nastavak protupožarne sezone, ali vjerujemo da ćemo zajednički odgovoriti na sve izazove, naveo je Tucaković.