Index je razgovarao s Marijom Margušić Novosel, ravnateljicom škole u Glini čiji učenik je u petak tragično preminuo na plaži u Biogradu na Moru.

Podsjetimo, 16-godišnji učenik srednje škole u Glini preminuo je u petak na plaži Soline u Biogradu na Moru, gdje je bio s prijateljima iz razreda na ekskurziji. Policija je jučer objavila kako je obdukcijom tijela utvrđeno da je uzrok smrti zastoj srca.

"Previše je tuge i previše je boli. Nakon pandemije i potresa, jednom sam prilikom izjavila da koja nas nesreća još može zadesiti. Nisam trebala", rekla nam je Margušić Novosel.

"U radnom vijeku svakog nastavnika i ravnatelja, u povijesti svake škole, smrt djeteta ostavlja neizbrisivi trag. Pečat je to s kojim se do kraja života moraš nositi, s kojim ćeš svakog jutra otvarati vrata svojeg ureda i na koncu dana ga zatvarati, s kojim i kada jednoga dana napustiš funkciju koju trenutno obnašaš moraš nastaviti živjeti", govori ravnateljica.

"Što nas čeka i kakve je posljedice Lukina smrt ostavila na njegove prijatelje i sve nas, ne znamo. Pokazat će vrijeme koje je pred nama. Već nekoliko sati nakon tragedije kontaktiran je regionalni tim za psihološke krizne intervencije kako bismo organizirali provođenje intervencije u skladu s Protokolom. Uz pomoć struke učinit ćemo sve što je u našoj moći da spriječimo i ublažimo traumatske reakcije, djece, roditelja i nastavnika", navodi Margušić Novosel.

"Osim što mi je teško kao ravnateljici škole, s Lukinom smo obitelji povezani i rodbinskim vezama. Njihovu smo djecu gledali kako odrastaju zajedno s našom djecom. U jučerašnjem susretu s majkom i ocem i ostalom obitelji, tuga se ne može opisati riječima. No, u svojoj me neizmjernoj boli ta mlada žena pogledala ravno u oči i zajecala riječima: "Ne krivi sebe! Ne krivi nikoga od vas!". Shvaćate li njezinu snagu? Shvaćate li dubinu njezine vjere?" rekla je ravnateljica.

"Luka više nije među nama i više nikada ništa neće biti isto, no vjerujem da će dragi Bog dati snage i Lukinoj obitelji i svima nama s tim se nositi i živjeti jer nastaviti živjeti moramo", zaključuje Margušić Novosel.