Zadranin S.J. (46), javnosti poznat kao organizator glazbenih manifestacija, nakon duge sudske borbe uspio je skinuti ljagu sa svog imena koja ga je pratila od kada ga je tada 16-godišnja Zadranka optužila za silovanje.

Optužnicom, koju je 2012. godine podiglo Županijsko državno odvjetništvo u Zadru, teretilo ga se da je 28. listopada 2011. godine u stanu u Varoši, koristeći činjenice da se radi o maloljetnici sklonoj povremenoj konzumaciji droga i u sukobu s roditeljima, sjeo do nje na kauču i stavio joj ruke ispod majice, kada je ona kod njega došla kako bi joj posudio 300 kuna. Sumnjičilo ga se da je unatoč njezinom opiranju „izvadio svoj spolni organ i tražio „da mu ga puši", dok joj je istovremeno uspio skinuti hlače i gaćice do koljena, raširio joj noge i stavio svoj prst u njezin spolni organ kojom prilikom je prokrvarila, da bi tada maloljetna oštećenica, iako joj je držao noge, počela rukama i nogama nekontrolirano mahati, nakon čega ga je udarila koljenom u trbuh, dignula se i unatoč tome što ju je hvatao za ruku otrgnula se od njega i istrčala iz stana".

Tri godine nakon, dotad neosuđivani S.J. nepravomoćno je osuđen na pet godina zatvora, no obrana je srušila tu i 2020. godine dovela do oslobađajuće presude.

Presudne su bile razne proturječnosti u iskazima maloljetnice pred sucem istrage i na sudskoj raspravi. Bila je kontradiktorna u nizu izjava - od onih koje su se odnosile na način njihovog upoznavanja preko otpora kojeg je pružala tog dana do načina izlaska iz stana. Oštećenica je i sama navela da je lagala prilikom davanja iskaza kod suca istrage, pravdajući to stanjem straha i šoka jer ju je sudac istrage htio suočiti s okrivljenikom. No to je opovrgnula sudska vještakinja za psihologiju koja je bila prisutna na tom ročištu. U slučaj je uključen i sudski vještak za računalni kriminalitet i komunikaciju koji je pretragom računala utvrdio kako je 16-godišnjakinja nakon događaja okrivljeniku poslala poruku „ly", što znači „I love you" (volim te). To je dodatno dovelo u pitanje vjerodostojnost njezinog iskaza.

- Kada se uzme u obzir činjenica da je oštećenica u postupku različito i proturječno iskazivala o svim bitnim okolnostima ovog događaja, kao i činjenica da je nakon događaja okrivljeniku poslala poruku da ga voli, da je pregledana kod ginekologa šest tjedna nakon te da sudski vještak nije isključio mogućnost da je ozljeda himena mogla nastati u neko drugo vrijeme, sud smatra nije dokazano da je okrivljenik oštećenicu uporabom sile prisilio na sa spolnim odnošajem izjednačenu spolnu radnju, navelo je u oslobađajućoj presudi vijeće za mladež Županijskog suda u Zadru na čelu sa sutkinjom Sandrom Radanović. Zadarski suci u obzir su uzeli i sadržaj provedenog psihijatrijsko-psihologijskog vještačenja kojim je utvrđeno kako se „oštećenica priklanja laži nastojeći se izvući iz neke nelagodne situacije", a slučaj je prijavila naknadno, kada je bila u policijskoj postaji s roditeljima i to zbog bijega u Rijeku.

S druge strane, S.J. cijelo je vrijeme bio dosljedan u obrani, navodeći kako nije kriv, kako ga je sve to teško pogodilo i da će dokazati da on to nije napravio. Uz pomoć poznatog odvjetnika Marka Marinovića to je i uspio, a nakon što je on nažalost preminuo, slučaj je do kraja zaključio njegov sin Dan Marinović, odvjetnik mlađe generacije iz odvjetničkog društva "Marinović, Klarendić i partneri".

Naime, nakon oslobađajuće presude, Županijsko državno odvjetništvo u Zadru zatražilo je od Vrhovnog suda njezino ukidanje i vraćanje predmeta na ponovno suđenje pred potpuno izmijenjeno sudsko vijeće. No nakon elaboriranog odgovora Marinovića, došlo je do neuobičajene situacije - zamjenica Glavnog državnog odvjetnika Mirta Kuharić u cijelosti je odustala od žalbe koju je uputilo niže državno odvjetništvo. Time je S.J. u potpunosti oslobođen optužbi koje su ga pratile cijelo desetljeće, a zbog kojih je i tri mjeseca proveo iza rešetaka.