Hrvatska liječnička komora potvrdila je da je pokrenula disciplinski postupak protiv dvoje liječnika-sudionika prosvjeda protiv cijepljenja, nakon čega je pokret "Slobodni zajedno" za danas najavio skup podrške tim liječnicima pred zgradom Komore.

Skup podrške održat će se, javljaju mediji, zbog pokretanja disciplinskog postupka s prijedlogom oduzimanja liječničke licence Almi Demirović i Damiru Biloglavu, koji su prošle godine sudjelovali na prosvjedima protiv cijepljenja i protuepidemijskih mjera, najavljuje pokret "Slobodni zajedno".

Iz Komore su rekli da je postupak pokrenut zbog sumnji da su dvoje liječnika svojim javnim istupima na skupovima i u medijima, postupali protivno Kodeksu medicinske etike i deontologije. Kodeks propisuje da liječnik mora stalno pratiti napredak u struci i postupati u skladu sa spoznajama suvremene medicine i znanosti.

„Liječnici koji u javnosti iznose neznanstvene ili nestručne stavove krše Kodeks medicinske etike i deontologije koji su obvezni poštovati", ističe Komora.

Zadarski obiteljski liječnik Damir Biloglav na jednom od prosvjeda koji su organizirali Slobodni ljudi Zadar, rekao je da "nije antivakser, ali je skeptičan" i kako struka treba ispitati neke stvari, kao na primjer, zašto djeca do godinu i pol dana prime 40 doza različitih cjepiva", što je Komora ocijenila kao istup protivan cijepljenju.