Treći je put kako pročelnik Tomislav Korona uvjerava javnost da se na Forumu održavaju sajmovi i daje rokove koji prolaze a štandovi ostaju.

I dok tzv. braniteljske udruge Gradu plaćaju "siću" za zakup u antičkoj jezgri Zadra, oni zarađuju tako što svakom od podzakupaca 20-ak štandova, naplaćuju dnevno po 200 kuna. Potvrdio nam je tu već znanu informaciju jedan od njih. Uz njega se vraćaju pršuti i suhomesnati proizvodi koji su nestali nakon novinarskog upita Državnom inspektoratu je li to sanitarno prodavati na žarkom suncu.

Prema odluci Gradonačelnika iz travnja, braniteljskoj zadruzi Portus Salona iz Solina, osnovanoj ove godine, daje se u zakup, neposrednom dodjelom, javna površina u Zadru, u Ulici Šimuna Kožičića Benje, u površini od 104 m2, za 3.640 kuna za cijelo razdoblje od 10. do 16. svibnja 2022. godine, što znači pet kuna po kvadratu. Zatim se u odgovoru Udruzi obrtnika navodi kako je 25. svibnja do 31. svibnja 2022. godine, šetnica iznajmljena udruzi Panonija za 3.640 kuna.

Ciijelo vrijeme isti je broj štandova i gotovo isti izlagači, a nitko ne zna da se na Forumu smjenjuju sajmovi kao i ugovori s Gradom Zadrom.

Prema prošlotjednom odgovoru na novinarski upit, resorni pročelnik navodi: na zahtjev Braniteljske zadruge "Portus Salona", istoj odobren zakup predmetne javne površine za postavu štandova, a radi održavanja sajamske manifestacije u trajanju od 1. lipnja do 10. lipnja 2022. godine, uz iznos zakupnine od 5.200 kuna za navedeno razdoblje. I taj rok je istekao pa smo jučer Gradu Zadru uputili novinarsko pitanje o najnovijem aranžmanu. On se očito mijenja svakih 8 dana i tako će biti cijelo ljeto.

Pročelnik Korona, kao da mu je to sastavio savjetnik gradonačelnika Tihomir Bakarić, u obrazloženju piše „kako braniteljske zadruge i OPG-ovi, osim gospodarske vrijednosti, imaju i važnu socijalnu komponentu za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata".

Osnivačica udruge Portus Salona očito je dobila dobru priliku u Zadru kao posrednik u zakupu povijesnog dijela Foruma.

Osim što je štandovima zaklonjena vizura antičkih ostataka Foruma, na njemu se neprimjereno prodaju suhomesnati proizvodi koje inspekcija nije vidjela.

"Tržišna i veterinarska inspekcija Državnog inspektorata (DIRH) u četvrtak 9. i petak 10. lipnja obavile nadzor. Na navedenoj lokaciji štandovi na kojima se obavlja prodaja pršuta i suhomesnatih proizvoda nisu radili", odgovor je uz koji ide i obrazloženje na pitanje može li se pršut prodavati u takvim uvjetima.

„Za prodaju i izlaganje suhomesnatih proizvoda subjekt u poslovanju sa hranom dužan je ishoditi veterinarsko-zdravstvenu suglasnost Državnog inspektorata kao i zadovoljiti sanitarno-higijenske uvjete kojima se osigurava zdravstvena ispravnost hrane u skladu sa zakonskim odredbama", naveli su iz DIRH-a.

Štandovi na kojim se prodaju suveniri, stare ploče, nakit, hrana i štošta, nisu od jučer. Oni su tijekom ljetne sezone bili prošlih godina ali na rivi. I na njima se prodavala hrana koju inspekcije nisu provjeravala. Ipak je to za turiste jer Zadrani nisu znali da su to sajmovi. Jedan jedini koji se legalno priređuje to su Dani sunca na Trgu. A ovo što se događa na Forumu je nečiji biznis po modelu "oni tražili, mi im dali".