Prošlo je 10-ak godina kako su gradske vlasti sklonile domaće štandere s ljetnom prodajom sa strane šetnice na Forumu, da bi se ovog mjeseca postavilo više od 20 tipiziranih štandova na kojim se prodaju stare ploče, suveniri, nakit piće i nešto malo slanine, sira i pršuta.

Tri puta smo tražili očitovanje pročelnika Tomislava Korone, šaljući i e-mail Gradonačelniku Zadra. Tek kada smo im rekli da isto pitanje postavljaju iz Udruženja obrtnika Zadar, dobili smo odgovor.

- Izvješćujemo Vas kako je na zahtjev Udruge branitelja proizvođača "Panonija", istoj odobren zakup predmetne javne površine za postavu štandova, a radi održavanja sajamske manifestacije „Zeleno i plavo" u trajanju od 25. svibnja do 31. svibnja 2022. godine, za koje razdoblje je uplaćeno 3.640,00 kuna, napisao je Korona.

Kada gradske vlasti žele opravdati neke svoje postupke, onda znaju biti slakorječivi. Pa je tako pročelnik Korona napisao kako je:

„Cilj takvih sajamskih manifestacija upravo je promoviranje domaćih namirnica te plasman autohtonih proizvoda koje proizvode branitelji i njihove obitelji, ali i rehabilitacija braniteljske populacije, stoga Grad Zadar u pravilu podržava udruženja branitelja pri plasiranju domaćih proizvoda i rukotvorina, a koje izlažu predstavnici braniteljskih udruga, zadruga i obiteljskih gospodarstava iz cijele Hrvatske".

Korona je, međutim, zaboravio napisati kome je prethodno u ime Grada Zadra, neposrednom pogodbom ustupio taj povijesno najvrjedniji prostor. Od 10. do 16. svibnja šetnica na Forumu ustupljena je "neposrednom dodjelom" Braniteljskoj zadruzi Portus Salona, osnovanoj ove godine za organizaciju sajmova i usluge.

I dok je njima Grad Zadar bez naknade ustupio šetnicu, korisnici štandova Braniteljskoj zadruzi iz Solina plaćaju 200 kuna po danu.

Naravno da su domaći štandari koji Gradu plaćaju 40 tisuća kuna za sezonski zakup, nezadovoljni činjenicom da su istjerani sa Šetnice na kojoj im se pojavila konkurencija. Kako im je pročelnik Korona napisao da su ti štandovi do 16. svibnja, pitali su se zašto su i dalje tu.

Resorni pročelnik im telegrafski odgovora kako je na „zahtjev udruge Panonija sajamska aktivnost odobrena do 31. svibnja."

Na Forumu se roba i prodavači ne mijenjaju, a domaći štanderi s pravom sumnjaju da će tako biti cijelo ljeto. Jer, traže se prodavači na Forumu za srpanj i kolovoz.

Nažalost, to nije nova pojava u Gradu Zadru koji pogoduje mnogima izvana koji ljeti pokupe turističko vrhnje u javnom prostoru. Tako je u gradskim prostorima kao što je bilo i na Rivi gdje su ti isti štandovi stajali radi nečije zarade, a sve pod firmom braniteljske privilegije.

Tako su lani bili u hladu crnika, a sada se suhomesnate stvari cvrče na suncu Furuma na kojem se teško zaštititi.