Nekad Cerovačke pećine, kao najveći spiljski kompleks u Hrvatskoj, u sklopu EU projekta preimenovane su u Centar izvrsnosti Cerovačke špilje.

Nalaze se četiri kilometra jugozapadno od Gračaca, ali u sklopu Parka prirode Velebit koji je i nositelj investicije od 68,4 milijuna kuna. Partneri na tom projektu su Zadarska županija, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije „Natura Jadera" i Zagrebački speleološki savez.

Jučer je u aranžmanu županijske vlasti, a uoči svečanog otvorenja u utorak priređen obilazak dijela Cerovačke špilje. On s gornjom i donjom pećinom traje oko tri sata hoda. Pri temperaturi između pet i osam stupnjeva to će svakako biti idealno mjesto za hlađenje i uživanje u čudima prirode kao turistička atrakcija koju još treba osvijetliti.

Župan Božidar Longin ponosan je na taj projekt kojeg je više puta obilazio: u studenom prošle godine s Ličko-senjskim županom Ernestom Petry, a ove zime s ravnateljem JU Natura Jadera, Damirom Perićem.