Policajci su ponovno posjetili tvornički krug nekad najveće hrvatske riboprerađivačke tvrtke, a danas Adrije u stečaju. Na teren u Gaženici ovaj su put izašli na poziv stečajnog upravitelja Dražena Vidmana koji je 26. svibnja oko 14 sati dobio informaciju da je srušena žičana ograda.

Kako je naveo u izvješću podnesenom Trgovačkom sudu u Zadru, odmah je kontaktirao nadležnu policijsku postaju, čiji su službenici izašli na teren, izvršili potrebne radnje te ga obavijestili da će temeljem utvrđenih činjenica sastaviti pisani dokument, koji će mu dostaviti na zahtjev.

Rušenjem ograde prouzročen je dodatni problem na ovoj imovini s kojom je, kako je istaknuo Vidman, situacija sve složenija, pa time i opasnija, jer „zub vremena" čini svoje.

- Krovovi nekadašnjih pogona propadaju, nakon čega ostaju rupe, a tankovi u kojima su nekada bili mazut, jestivo ulje i ostalo, dobrano načeti korozijom, mogli bi se srušiti. S betonskih silosa otpadaju komadi betona, pa sol i voda nagrizaju armaturu (i preostalu betonsku masu), što otvara mogućnost da se cijela konstrukcija sruši, dok se na krovovima nalaze metalne konstrukcije i same načete korozijom, pa i s tog aspekta postoji opasnost od urušavanja i moguću opasnost po ljude, upozorio je Vidman koji je uredno priložio i fotodokumentaciju.

Naveo je kako bi se što je moguće prije ova imovina trebala predati kupcu, zagrebačkoj firmi H-ABDUCO koja je kao prvi razlučni vjerovnik kupila nekretninu tako da je u prijeboj stavila svoju tražbinu, čime je oslobođena kupovnine u iznosu od 28,8 milijuna kuna. Na rješenje o dosudi nije uložena žalba pa je stečajni upravitelj dostavio obračun troškova unovčenja imovine te predložio sudu da pozove kupca na uplatu.

Podsjetimo, Vidman je preuzeo stečajni postupak nad Adrijom nakon što je bivši stečajni upravitelj zaradio kaznenu prijavu zbog sumnje da je dio tvorničkog kruga u Gaženici, uz neznatnu naknadu od 10 tisuća kuna, predao u posjed poznatom poduzetniku iz Pakoštana.