Nakon što je desetak dražbi prijašnjih godina prošlo bez interesa, što je rezultiralo drastičnim padom cijene, na bubnju je napokon otišao tvornički krug nekad najveće hrvatske riboprerađivačke tvrtke, a danas Adrije u stečaju.

S Trgovačkog suda u Zadru jučer su objavili kako je na ročištu usmene javne dražbe, održanom dana 24. veljače, prvi razlučni vjerovnik izjavio da kupuje nekretninu i da stavlja u prijeboj svoju tražbinu s protutražbinom stečajnog dužnika, čime se oslobađa kupovnine. Riječ je o zagrebačkom H-ABDUCO d.o.o., tvrtki koja je u više navrata po Hrvatskoj upravljala rasprodajom imovine preostale od loših plasmana kredita nekadašnje Hypo banke. Upravo je H-ABDUCO prošle godine predložio smanjenje cijene nekretnina u Gaženici, za koje je sada kroz tražbinu izdvojio 28.818.027,05 kuna.

Tako je ukupna površina od 48.352 m2 prodana za manje od 80 eura po metru četvornom. Ovaj tvornički krug s pripadajućim objektima, u industrijskoj zoni uz luku, ranije se prodavao za 6 milijuna eura, a prošle godine i za 5,5 milijuna eura. Godinu dana ranije u njega su ušli i policijski istražitelji koji su utvrdili kako je bivši stečajni upravitelj dio tog kruga, uz neznatnu naknadu od 10 tisuća kuna, predao u posjed poznatom poduzetniku iz Pakoštana, prilikom čega je vjerovnicima i trgovačkom sudu lažno prikazao da se radi o devastiranim nekretninama bez električne energije. Poduzetnik je potom te nekretnine dao u podzakup trećim osobama za "suhe vezove" i tako svojoj firmi ostvario materijalnu korist od oko 800 tisuća kuna.