Javna rasprava za predloženi UPU uvale Bregdetti kojeg je nositelj Županijska lučka uprava (ŽLU) a izrađivač Radionica Marušić, imala je najviše zainteresiranih sudionika uz gradsku vijećnicu Marjanu Botić.

Mještani Arbanasa na čelu s predsjednikom MO Arbanasa, Zvonimirom Rogićem došli su provjeriti što se to sprema u uvali Bregdetti (ne)ovisno o UPU mješovite zone Bregdetti, izražavajući dugo prisutnu bojazan da to neće postati marina. Naime, neki su to najavljivali a neki radili i studije, na koju je podsjetio Nikola Perović. On je i pitao koja je svrha ovog Plana.

Uvala Bregdetti ipak ostaje komunalna lučica kojom gospodari ŽLU u kojoj je zbog zapuštenog stanja priobalja, povezivanja s otočićem Klement, plićinom te manjku vezova, potrebne intervencije u obuhvatu Plana.

Predloženi UPU napravljen je na osnovu jedne od varijanti koju je za Županijsku lučku upravu, svojedobno napravio D&Z. To podrazumijeva tri intervencije u prostoru tog pomorskog dobra, istaknuo je arhitekt Pero Marušić. Prvom bi se dobilo više do 150 vezova na pontonima. Oni će biti ugrađeni na mul prema otočiću Klement. Na tom je potezu planirano i privezište za privremeno pristajanje  brodova, tipa taksi glisera. Planom je predviđena gradnja i dvije manje školjera kao zaštita lučica juga.

Druga intervencija je minimalno nasipanje prema Klementu kako bi se uredio parking javne namjene s 310 mjesta. No, urbanist Marušić inzistira na zadržavanju postojećeg zelenila zbog čega bi to bilo 280 mjesta. Treća intervencija odnosi se na izmještanje malog škvera zbog brojnih primjedbi mještana na buku i prašinu. Proširenje ceste uz obalu donijelo bi još 70 parkirnih mjesta, što bi, prema riječima Marušića bio i parking za stanovnike sjeveroistočnog dijela Arbanasa.

Govoreći kako su najzaostaliji po urbanim sadržajima ne samo u Zadru već i šire, pojedini sudionici rasprave predložili su dodatne sadržaje koje bi dalo živosti priobalju. S njima se složio Marušić, ali u obuhvatu plana je moguća samo montažna gradnja. Tako i za prostor u kojem bi bilo sjedište SRD Bregdetti. S tim da je bilo i pitanje kako im se može vratiti potkoncesija bez koje su ostali u Bregdetti zbog toga što nisu bile određene granice pomorskog dobra.

Najvažniji dio te komunalne lučice je istezalište koje se djelomično nalazi u obuhvatu plana. Stoga je autor UPU-a u tekstualnom dijelu predvidio njegovo proširenje sa sadašnjih 500 na 1200 metra četvornih.

Kako na raspravi nije bilo ravnatelja ŽLU Davora Škibole, umjesto njega je Marušić odgovorio što bi bio prvi zahvat: postaviti pontone da bi se brodovi mogli izmjestiti dok se jaruža plićina u dijelovima uvale Bregdetti.