Danas je počelo uklanjanje terase kavane Branimir nakon što se nalazom građevinske inspekcije ispostavilo da treba imati građevinsku dozvolu i ustvrdilo kako se radi o pomorskom dobru.

Potvrda granica pomorskog dobra godinama su na čekanju kod Države, a Grad Zadar je taj prostor iznajmljivao za javnu površinu. U protivnom su im trebali davati koncesiju za dio terase. Sada su na potezu gradske službe kako bi se to gradilište što prije pretvorilo u obnovljeni ugostitelji sadržaj uz more, tako što će prije izdati valjani dokument na novu projektnu dokumentaciju. Na tom se radilo protekla skoro tri mjeseca od kada je građevinska inspekcija zaustavila radove.

Turisthotel je imao namjeru redizajnirati kavanu Branimir koja je na istom mjestu otvorena 1970. godine prema projektu zadarskog arhitekta Josipa Budaka i otvoriti je za Uskrs. Međutim, ispostavilo se da projektanti iz Zagreba, iako se nisu mijenjali gabarite, nisu smjeli ugraditi terasu s podnim grijanjem.

Iz Turisthotela su odmah htjeli odustati od takve terase s podnicom visine 25 centimetara, a onda se pojavila građevinska inspekcija koja je zatvorila gradilište. Turisthotel je dobio papir za uklanjanje sporne terase iz Grada Zadra koja nije bila sporna ni za konzervatore. Oni su jedini dali suglasnost na projekt.

Idući korak ostaje završetak rekonstrukcije koji također ovisi o nadležnim gradskim službama: hoće li Turisthotel dobiti potvrdu glavnog projekta kao jednostavna građevina ili će trebati građevinsku dozvolu, pitanje je sad. Kao i hoće li umjesto sadašnjeg neprihvatljivog stanja, kavana Branimir ovog ljeta ipak biti otvorena u novom, svima prihvatljivom izdanju.