U sklopu projekta LAB OP - Poboljšanje laboratorijskog i dijagnostičkog operativnog sustava, radi podizanja svijesti i utjecaja na stav građana o pripremi za laboratorijska ispitivanja kao i poboljšanja širenja informacija o svim ostalim projektnim aktivnostima izrađen je dokumentarni film o projektu.

Na stranici zadarske bolnice objavili su kako se može pogledati na poveznici Dokumentarni film projekta LAB OP.

Izrada dokumentarnog filma osigurat će transparentnost i vidljivost ciljeva, aktivnosti i rezultata projekta prema ciljnim skupinama s posebnim naglaskom na širu javnost u prekograničnom području.

Povrh dokumentarnog filma, izrađena su tri kratka videozapisa o pravilnim uputama za pravilnu i pravovremenu pripremu za laboratorijska ispitivanja.

Osim izrade dokumentarnog filma rezultati projekta obuhvaćaju i razvoj mobilne aplikacije za javnost s uputama za različite laboratorijske pretrage, stručne radionice za ukupno 90 medicinskih radnika, edukacije šire javnosti o važnosti pravilne pripreme za laboratorijsko ispitivanje te direktno poboljšanje zdravstvenih usluga za više od 30 000 ljudi.

Nositelj projekta je Opća bolnica Zadar (Hrvatska), dok na projektu još sudjeluju i sljedeći partneri: Zavod za javno zdravstvo Zadar (Hrvatska), JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić" Bar (Crna Gora) te Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije (Bosna i Hercegovina).

Provedba projekta započela je 15. svibnja 2020. godine i traje 28 mjeseca, odnosno predviđeni završetak projekta je 14. rujna, 2022. godine.

Projektom LAB OP značajno je unaprijeđena razina znanja u primjeni suvremenih metoda laboratorijske dijagnostike, a istodobno je podignuta razina standardiziranosti i dostupnosti zdravstvene zaštite.