Zadarska županija dodijelit će 300 tisuća kuna za potporu događanjima u turizmu tijekom 2022. godine. Stručno povjerenstvo Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Zadarske županije odabralo je 54 projekta pristigla putem javnog poziva kojima će se dodijeliti od 3 do 20 tisuća kuna potpora.

Manifestacija Biograd Boat Show (Ilirija d.d.) dobila je najveći iznos potpore od 20 tisuća kuna. Po 10 tisuća kuna dobile su manifestacije: Blue Fish Festival, Kualjske ribarske noći (KUNARA), Advent u ZAdru, Tuna, Sushi & Wine Festival, Međunarodna konferencija malih otoka: ISISA, 62. Glazbene večeri u sv. Donatu, Slovenski vikend te Dani Vitezova Vranskih i Pomorska noćna bitka. Ljetno izdanje Zadar Wine Festivala dobit će potporu u iznosu od osam tisuća kuna. 

Najduži popis je popis manifestacija koje će dobiti po pet tisuća kuna, a neke od njih su Zadar Organ Festival, Pag Art Festival, Međunarodni plivački maraton Rtina 2022, Fešta od sira, Zadar Outdoor Festival, Luka i igara - sajam lokalnih proizvoda Parka prirode i okolice, Dani maraštine, Zadar Wine festival, Derivat 04... Cjelokupan popis nalazi se na linku.

Na javni poziv mogla su se prijaviti kulturna, zabavna, sportska te eno-gastronomska, povijesna, tradicijska i ostala događanja, a korisnici potpore kao organizatori događanja mogu biti pravne i fizičke osobe i to trgovačka društva, obrti, javne ustanove te turističke zajednice gradova i općina na području Zadarske županije.

Kroz ovu mjeru planirana je potpora manifestacijama koje se provode s ciljem davanja dodatne ponude na području Županije, zatim događajima čija aktivnost doprinosi unapređenju turističke ponude i razvoju sadržaja koji omogućavaju produženje turističke sezone i stvaranju prepoznatljivog imidža turizma Zadarske županije.

Sredstva za potpore manifestacijama u 2022. godini osigurala je i Turistička zajednica Zadarske županije za što je, kroz tri različita programa, odobreno 1,27 milijuna kuna.

- Cilj Zadarske županije je stalno unaprjeđenje i jačanje turističke ponude posebice u pred i posezoni, ali i na turistički manje razvijenim područjima, istaknuo je župan Božidar Longin.