Svega 15 minuta trajala je rasprava o jednoj od najspornijih točaka današnje sjednice Gradskog vijeća - drugom pokušaju gradske uprave u ishođenju suglasnosti za prodaju prostora bivšeg HAK-a s pet poslovnih prostora u prizemlju susjedne zgrade na Relji, po početnoj cijeni od 8,1 milijuna kuna.

Najviše vremena otišlo je na izlaganje Ante Kolege (HDZ) čiju su priču o tom prostoru, deset sati od početka sjednice, prekidali oporbeni vijećnici iz klupa. Kolega se, naime, prisjetio servisa automobila kao i lijepih razgovora s tajnikom HAK-a koji mu je rekao kako ti prostori za njih nisu adekvatni i prije nego što im je Grad Zadar sudskim putem uzeo taj prostor. Prema riječima Kolege, učinjeno je to "u maniri dobrog gospodara jer bi sve drugo bilo nakaradno".

- Moja je ideja muzej Domovinskog rata, koji nedostaje Zadru. Turisti ne znaju da je tu bio rat, a kada doznaju, pitaju gdje je muzej. No od ideje do realizacije prošlo bi previše vremena, istaknuo je Kolega dodajući kako bi najgora opcija bila da taj prostor stoji prazan.

- Zašto ti nije palo na pamet da tu posadimo stabla, postavimo klupe, možda i jezerce s ribicama, kako bi pacijenti iz Poliklinike imali pogled koji smiruje?! Grad je zagušen sa zgradama, odgovorio mu je Ante Rubeša (AM) dodajući kako ih gradska uprava očito smatra budalama kada na sjednicu vraćaju istu točku u istom obliku.

Dio vijećnika odustao je od izlaska za govornicu nakon što je Enio Meštrović (NL) istaknuo kako rasprava o prodaji prostora HAK-a nema smisla jer su njihovi stavovi ostali isti.

- Nećemo dozvoliti da se ovaj prostor proda, želimo park ili bilo što javne namjene, istaknuo je Meštrović.

U raspravu se još uključio Daniel Radeta (SDP) koji u prodaji HAK-a vidi aferu.

- Stvarni investitor jedan je od vlasnika stanova na katu kuće čije se prizemlje prodaje, pa ovim putem molim Grad da mu ponudi otkup tog stana pa da vidimo za koliko će ga on prodati jer mi njemu dajemo kvadrat za 850 eura, istaknuo je Radeta.

Korona mu je odgovorio kako ih ne zanima cijena tog stana niti ime investitora.

- Zanima nas prodaja, a investitor je onaj koji da najbolju ponudu na natječaju. U slučaju da točka prođe, a neće, javite se ako imate novca, poručio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom Tomislav Korona svjestan kako odluka neće dobiti suglasnost vijećnika. HDZ-ovci, izuzev Kolege, tako danas nisu ni trošili puno vremena na nagovaranje vijećnika nove većine.

Korona je samo još jednom istaknuo kako su računali na ta sredstva u proračunu te dodao da na tom prostoru nije predviđen park.

- Da ste čitali radne materijale, ne bi govorili o parku jer je tamo na snazi plan visoke gradnje. Pokrenite onda inicijativu za izmjenu tog dijela, rekao je Korona vijećnicima Nezavisne liste, SDP-a i Akcije mladih koji su s ukupno 15 glasova po drugi put stopirali prodaju nekadašnjih prostora HAK-a.