Grad Zadar ove će godine provesti zajednički upis za sve tri predškolske ustanove Grada Zadra, DV Radost, DV Sunce i DV Latica. Uključivanje djece s poteškoćama u zajednički upis omogućit će najkvalitetniju potporu ovoj populaciji, istaknuli su na jučerašnjem kolegiju gradonačelnik Branko Dukić i pročelnik UO za odgoj i školstvo Joso Nekić.

- Upisi će se provesti u lipnju elektronskim putem. U dogovoru s ustanovama koje skrbe o djeci s poteškoćama u razvoju oformit ćemo zajedničko stručno povjerenstvo koje će na najbolji mogući način ocijeniti prijave. Iako nema izravnog upisa, osim predškolske djece u kraći poslijepodnevni program, određene skupine dobit će po 50 bodova, čime će praktički biti izravno upisane. To su djeca roditelja s invaliditetom, iz udomiteljskih obitelji, s teškoćama u razvoju, djeca samohranih roditelja te ona iz obitelji s troje i više djece, rekao je Nekić.

Početkom nove upisne godine vrtić Višnjik III otvorit će mjesto za novih šest skupina, odnosno više od 100 djece, a i jedan privatni vrtić najavio je dodatne dvije skupine. To znači da će bez mogućnosti smještaja djeteta u gradski vrtić ostati samo dio obitelji s jednim djetetom. Iako su energenti značajno poskupjeli, cijena vrtića neće se mijenjati.

Kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti Grad Zadar će kandidirati DV Pčelica i DV Smiljevac, koji bi primili po osam skupina djece.

- Vjerujem da ćemo u najkraće vrijeme postati jedan od prvih, ako ne i prvi veći hrvatski grad, koji će imati osiguran prostor za svako naše dijete predškolskog uzrasta, najavio je Nekić.

Gradonačelnik Dukić rekao je da bi do kraja njegovog mandata trebao biti riješen upis sve zadarske djece u vrtiće.