U novoj Poliklinici uskoro će stomatološke usluge moći dobivat i djeca s autizmom, najavio je na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine župan Božidar Longin. Župana je vijećnik SDP-a Jure Zubčić upozorio kako djeca, ali i odrasle osobe s mentalnim teškoćama, nemaju adekvatnu stomatološku skrb. Najbliže im je ići u Split gdje moraju čekati i po mjesec dana.

- Zbog smanjene interakcije s okolinom djeca koja s autizmom te osobe s mentalnim poteškoćama prilikom bilo kakvog stomatološkog pregleda ili zahvata moraju primiti opću anesteziju, a takva usluga u Zadru ne postoji. Trenutno ta djeca moraju ići ili u Zagreb ili u Split zbog toga što ta djeca i za najmanje skidanje karijesa trebaju opću anesteziju. Roditelji govore da sav napredak koji postignu s djecom oboljelom od autizma nestane prilikom jedne zubobolje čije liječenje čekaju i po mjesec dana, rekao je Zubčić.

Ovo se odnosi i na odrasle osobe i djecu s mentalnim oštećenjima, psihičkim teškoćama, na osobe s intelektualnim teškoćama i djecu s teškoćama u razvoju.

- Ambulanta stomatologa u kojoj će se moći raditi anestezija bit će vrlo skoro otvorena u Poliklinici. Do tada za autističnu djecu imamo plaćenog liječnika u Splitu i osiguran prijevoz, rekao je Longin.

Helena Mikulandra (SDP) pitala je namjerava li se angažirati specijalist parodontolog, kojih nema području Zadarske, ali ni Šibensko-kninske županije. Parodontolog nije utvrđen standardom u javnozdravstvenoj mreži, odgovorio je župan, ali ako se to odluči na Županijskoj skupštini, može se u nju dodati.