Gradonačelnik Branko Dukić u prigodničarskom govoru uputio je izravan poziv studentima da se uključe u društveni život grada i zajednice.

"Demokracija ovisi o tome da ulogu predstavnika preuzmu najbolji među nama, a mnogi od vas sigurno imaju potencijal. Dođite i maknut ćemo se sami! Ako nećete vi, onda će doći neki drugi. Oni koji možda nisu vrijedni i sposobni, koji ni svoj posao ne znaju raditi dobro ali su dovoljno glasni i spremni baviti onim čemu nisu dorasli", ustvrdio je Gradonačelnik u napisanom govoru kojeg prenosimo u cijelosti.

- Već pet godina govorim s ove pozicije i na ovaj dan kao domaćin, no ako ćemo biti pošteni, nikad nisam studirao na zadarskom sveučilištu.

Možda baš zato ni nakon pet godina nisam postao vrstan govornik. I dalje mi za razliku od Predsjednika, treba papir, ali se skroz dobro osjećam u ulozi domaćina.  

Mnogi postanu Zadrani baš zbog našeg sveučilišta: dođu studirati, zaljube se u grad, zaljube se u Zadranku ili Zadranina, zaposle se i  ostanu.

Nisam studirao tu, ali nisam propustio sudjelovati u svemu što se događalo u Zadru proteklih desetljeća. Brzo nakon studija krenuo je rat i obrana grada, pa rad u bolnici, pa u kvartu, pa kroz udruge i na kraju dočekala me ova politika i pozicija s kojom se  borim najbolje što znam.  
 
Neću govoriti koliko je snažna poruka što predsjednik države i predstavnici Vlade danas tu, a zaista je snažna i važna.

Neću govoriti o projektima koje smo proveli i provodimo s rektoricom Vican, a ima ih više nego ikad i iznimno su važni. Pa ona je naš svakodnevni partner i više ne znam niti mogu odvajati gradske projekte od projekata Sveučilišta jer svi oni doprinose razvoju Zadra i boljitku svih njegovih građana. 

Htio bih se u ovoj prigodi obratiti studentima, budućim akademskim Zadranima i njihovoj ulozi u našem gradu.

Danas vas, ne kao gradonačelnik, nego kao vaš sugrađanin želim zamoliti da ne stojite po strani kad je društveni život Zadra u pitanju. 
 
Demokracija ovisi o tome da ulogu predstavnika preuzmu  najbolji među nama, a mnogi od vas sigurno imaju potencijal biti među najboljima. 
 
Pa tko bi trebao biti nositelj pozitivnih promjena i suvremenih politika, mi od 50+?
Tko bi trebao stvarati i provoditi nove  zelene politike, participativnu demokraciju, urbanu mobilnost, smart city, digitalizaciju? Stvarno mislite da smo mi ovdje najbolji za to? 

Pa dajte usudite se i maknite nas, odnosno dođite i maknut ćemo se sami. 
Ako nećete vi, onda će doći neki drugi. Oni koji možda nisu vrijedni i sposobni. Koji ni svoj posao ne znaju raditi dobro, ali su dovoljno glasni i spremni baviti se onim čemu nisu dorasli. Stvarno želite da takvi sutra vode vaš grad?

Život u Zadru nije u svakom periodu bio cvijeće i imali smo svakakvih epizoda u prošlosti, ali posljednjih desetljeća smo se pokazali kao grad borbe, vizije, ambicije i velikih projekata koji su gurnuli grad daleko ispred onoga što je bio kad sam se ja vratio sa studija. 
 
Kako bi kvaliteta života u Zadru doživjela svoj puni potencijal potrebna nam je vaša građanska predanost i ljubav prema gradu koju ćete pokazivati kroz pošten rad i društveni angažman. Napravite dodatni korak izvan Facebooka i Instagrama, izvan likea i sharea. Vaša uloga je nezamjenjiva. 
 
Ne podcjenjujem svoju i vrijednost mojih kolega, no mi bismo prije svega trebali biti podrška, a nikako jedini normalan izbor. 
 
Vjerujem u vas i nadam se da ćete preuzeti svoju ulogu i u skoroj budućnosti voditi ovaj grad u pravom smjeru.

Ne bojte se, ne bježim ja nikud. Naprotiv imat ćete moju punu podršku, a siguran sam i podršku brojnih koji vole Zadar, poručio je gradonačelnik Zadra.