Do kraja godine bit će poznato tko će upravljati poslovnom zono Crno, koja će dobiti službeni naziv kao i definirane kriterije korištenja zemljišta za koje se trenutno radi komunalna infrastruktura. Najavio je to pročelnik gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka Ivica Katić na upit HDZ-ovog vijećnika Jurice Bosne o aktivnostima koje se provode usporedno s građevinskim radovima.

- Upravo radimo odluku o osnivanju kojom ćemo definirati prostorno-planski obuhvat zone, nositelja aktivnosti u zoni, kao i službeni naziv zone. Odluka bi mogla doći već na sljedeću sjednicu Gradskog vijeća. Pokrenuli smo i aktivnosti vezano za procjenu vrijednosti zemljišta u Crnome, kojom ćemo utvrditi početnu vrijednost zemljišta za prodaju kao i vrijednost naknade za osnivanje prava građenja. Ovo ljeto planiramo provesti i poziv za iskaz interesa. Posljednjih mjesec dana dobivamo svakodnevne pozive poduzetnika. Na kraju, donijet ćemo odluku o upravljanju zonom, kojom ćemo definirati način raspolaganja zemljištem, odnosno hoće li će to biti prodaja, zakup, koncesija ili osnivanje prava građanje. Tim aktom ćemo definirati i poticajne mjere za ulagače, poput smanjenja komunalnog doprinosa. Sve ove akte planiramo donijeti do kraja godine kako bi bili spremni za natječaje, koji će se objaviti vjerojatno početkom sljedeće godine, najavio je Katić.

Ante Ćurković, v.d. pročelnik Upravnog odjela za EU fondove koji je nositelj projekta gradnje, istaknuo je kako će radovi biti gotovi do kraja godine, dok je gradonačelnik Branko Dukić naglasio kako poslovna zona Crno mora biti prioritet.

- Svjesni smo da ljudi ne žive samo od turizma. Želja nam je otvoriti mala srednja obrtništva na tom području. Uz to imamo inkubator i gradimo novi, koji će uskoro ugledati svjetlo dana, istaknuo je Dukić na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća.