Nakon 20 godina, koliko se priča o poslovnoj zoni Crno, napokon su započeli radovi na izgradnji njezine komunalne infrastrukture. Riječ je o prvom koraku u realizaciji jednog od najznačajnijih gospodarskih strateških projekata Grada Zadra.

Izvođač Strabag, ugovoren za 20,4 milijuna kuna, u posao je uveden 8. veljače, a fotografijama je javnost danas na gradilište odveo v.d. pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Ante Ćurković.

- Radi se o kapitalnom projektu Grada Zadra, vrijednom 35,3 milijuna kuna i financiranom iz ITU mehanizma. Završetak radova na prvoj fazi, kojom ćemo aktivirati pet kazeta ukupne površine 25 hektara, očekujemo do kraja godine. Tada će zona biti spremna za useljenje prvih poduzetnika. Radi se velikoj i značajnoj površini, izvođač je angažiran i očekujemo da će sve preuzete obveze biti izvršene u ugovorenom roku, istaknuo je Ćurković na današnjem Kolegiju gradonačelnika.

U sklopu prve faze izgradit će se cesta te sva ostala infrastruktura potrebna za funkcioniranje zone - fekalna kanalizacijska mreža, oborinska kanalizacijska mreža s pripadajućim građevinama odvodnje, vodovodna mreža, elektroenergetska mreža, mreža kabelske kanalizacije (DTK) te javna rasvjeta. Projektom je obuhvaćeno i hortikulturno uređenje javnih zelenih površina duž koridora cestovne mreže.

Paralelno s ovim radovima, u tijeku je i druga faza izgradnje pristupne ceste za poduzetničku zonu Crno, od odvojka za Novo gradsko groblje do ulaza u zonu Crno. Izvođač je Sarađen, a vrijednost radova je 3,7 milijuna kuna.

- Radovi su počeli 17. veljače, a rok dovršetka je 6 mjeseci, izvijestio je pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i gradilište Darko Kasap.