Izvršni odbor Strukovnog sindikata pomoraca Jadrolinije (SSPJ), izražavajući nezadovoljstvo stanjem u Jadroliniji, najavio je prosvjed koji je zakazan za četvrtak, 10. ožujka u 9 sati u Luci Gaženica u Zadru, javlja Pomorac.hr.
Prosvjed će uslijediti nakon ranije upućenof otvorenog pisma ministru Olegu Butkoviću, predsjednicima Skupštine i Nadzornog odbora Jadrolinije, kojim se traži hitna smjena predsjednika Uprave Davida Sopte. U otvorenom iznijeli su niz zabrinjavajućih činjenica o stvarnom stanju u Jadroliniji, od tzv. "obnove flote" starim i dotrajalim brodovima, statusa pomoraca Jadrolinije, kršenja zakonskih obaveza, smjeni kadrova, do dosad nepoznatih informacija o trajektu "Lubenice", na kojemu je samo zahvaljujući stručnosti kapetana Srzentića, kako ističu, izbjegnuta havarija.

Otkako je SSPJ uputio apel o smjeni predsjednika Uprave Jadrolinije, "isplivalo je još problema", a jedan od najvećih je promjena na liniji Zadar - Preko.

- Rukovodeći kadar, bez konzultiranja sa zapovjednim kadrom, bez konzultiranja sa socijalnim partnerima, bez konzultiranja sa Radničkim vijećem, a prema našim saznanjima sa ovom odlukom nije upoznat ni časnik sigurnosti, smanjuje broj posade na jednoj od brzobrodskih linija (Zadar-Preko-Zadar) pod krinkom da će se na taj način uspješno natjecati sa konkurencijom, na skoro nadolazećim natječajima, navode iz SSPJ-a, naglašavajući kako je ovdje riječ o skretanju pozornosti s najbitnije činjenice - da Jadrolinija nije u stanju obnoviti flotu.

SSPJ navodi i zabrinjavajuću činjenicu da dijelu pomoraca Jadrolinije nisu isplaćene naknade za prekovremeni rad. Zbog svega navedenog, Izvršni odbor Strukovnog sindikata pomoraca Jadrolinije organizira prosvjed u luci Gaženica.