U suradnji s Društvom arhitekata Zadra i dvije škole - Tehničkom školom i Strukovnom školom Vice Vlatković, Goethe-Institut Kroatien organizira intenzivnu radionicu za učenike koju će mentorirati četiri arhitekta iz berlinskog kolektiva ConstructLab: Alexander Römer, Patrick Hubmann, Dan Doročić i Dan Roth.

Radionica će se održati od 8. do 12.03.2022. i prvi je dio interdisciplinarne radionice "Gradionica" koju već petu godinu organizira Društvo arhitekata Zadra u suradnji s Gradom Zadrom. Ovogodišnja Gradionica posvećena je temi javnog pješačkog prostora na primjeru Ulice Stjepana Radića u Zadru kao potencijalne pješačke zone. Osim radionice s mladima, održat će se nekoliko predavanja o novim javnim prostorima Zadra, obilazak uz vođenje, online radionica Gradionica MAXI s poznatim arhitektima kao mentorima (Anom Danom Beroš, Dinkom Peračićem i Idisom Turatom), javno glasanje i izložba na otvorenom.

Učenici će, uz vodstvo četiri arhitekta, osmisliti i izgraditi parklete - ekstenzije pješačke staze u Ulici Stjepana Radića u Zadru koje omogućuju zadržavanje, okupljanje i spontano sjedenje. Kako je u fokusu projekta Žedni grad poticanje da se uspostavi nova mreža punktova s besplatnom pitkom vodom u Zadru, jedan od ciljeva radionice je i osmišljavanje jedne takve špine kao urbanog inventara ulice. Predstavljanje radova nastalih na radionici predviđeno je u subotu, 12.3. u podne u Ulici Stjepana Radića u Zadru.

Kao uvod u radionicu, Saša Šimpraga održat će u knjižnici Tehničke i Strukovne škole predavanje o javnom prostoru gradova, s posebnim osvrtom na potrebu dostupnosti besplatne pitke vod