Radovi na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjima, u vrijednosti od 600 milijuna kuna, odvijaju se prema planiranoj dinamici. Bit će završeni u roku - do kraja 2022. godine, a probni rad će trajati šest mjeseci.

Rečeno je to na jučerašnjoj prezentaciji tog najvećeg EU projekta na zadarskom području. Uz domaćine, na predstavljanju u zadarskoj vijećnici bio je direktor Fonda za zaštitu okoliša, Siniša Kukić. Uz direktora županijske firme Eko koja je nositelj CGO-a, Dina Perovića, jučer je prvo na gradilištu, a onda i u Zadru bio Janez Škrabec, vlasnik slovenskog izvođača radova RIKO.

Škrabec je u travnju 2019. godine potpisao s Perovićem ugovor je vrijedan 368.492.963,75 kuna, a predviđen završetak radova je u drugoj polovici 2022. godine.

S "Kalmetine" je vidljiva nova vizura Centra za gospodarenje otpadom, dio koga je velika deponija. Po svim građevinskim dozvolama završavaju se radovi osim za pročistač otpadnih voda za koji će EKO ovih dana dobiti pravomoćnu građevinsku dozvolu, doznajemo od Ljiljane Jurjević, voditeljice odjela za odnose s javnošću i edukaciju. Djelatnici Eka preselili su se u rujnu prošle godine u kontejnerski objekt čekajući da se završi upravna zgrada - čvrsta građevina koja je u fazi završnog uređenja.

Najveći problem za rad Centra ostaje čvrsti izvor struje. Iz nekih razloga kasnilo se s potpisivanjem sporazuma za izgradnju trafostanice u čijoj će gradnji EKO sudjelovati sa 9,5 milijuna kuna. Dogovoren je alternativni izvor električne energije kojeg netko, a to su osnivači - Županija, Grad Zadar i Grad Benkovac, moraju platiti dodatnih 1,7 milijuna kuna. Bit će to u naravi građani koji će platiti nečiju (ne)odgovornost.

Za funkcioniranje CGO-a važni su komunalci koji će tamo odvoziti otpad. S njima će se i dalje provoditi edukacija o tome kako će dovoziti otpad koji se u Centru neće primati, a da nije prethodno razdvojen.

Gradu Zadru smo postavili upit što je sa sortirnicom koja je u početku bila dio mehaničko-biološke obrade miješanog komunalnog otpada. Potom ju je EU izbacila kao komercijalni dio i prebacila jedinicama lokalne samouprave da bi je EU opet sufinancirala.

Prema informaciji direktora Perovića, kapacitet CGO-a je 88.000 tona godišnje, a prikupljat će se komunalni, neopasni, proizvodni i građevni otpad s područja Zadarske, ali i dijela Ličko-senjske županije.

Probni rad mora zahvatiti i ljetne mjesece kada je najveće opterećenje otpada pa će vidjeti kako funkcionira Centar u Biljanima.