Nakon provedenog istraživanja Općinsko državno odvjetništvo u Zadru danas je podiglo optužnicu protiv 59-godišnjaka zbog počinjenog kaznenog djela protiv okoliša protupravnom gradnjom.

Podsjetimo, riječ je o slučaju s Velebita koji traje već niz godina, o čemu su pisali i nacionalni mediji. U odnosu na siječanjsko izvješće policije, sada je otkriven i broj građevina za koje se sumnja da je 59-godišnjak izgradio bez građevinske dozvole.

- Okrivljenog 59-godišnjaka se tereti da je od 1. prosinca 2013. do 18. prosinca 2019. u naselju Veliko Rujno, na posebnom zaštićenom području Parka prirode Velebit; protivno odredbama čl. 1. Zakona o proglašenju planine Velebit parkom prirode, čl. 111. st. 1. toč. 1. Zakona o zaštiti prirode, te čl. 106. Zakona o gradnji; kao investitor bez građevinske dozvole izgradio devet građevina različitih tlocrtnih dimenzija. Tereti ga se da je navedeno učinio iako je bio svjestan da je planina Velebit od Senjske drage do Zrmanje s pripadajućim obalnim pojasom u ukupnoj površini od 200 000 ha proglašena parkom prirode, te da zaštićeni dijelovi prirode i park prirode spadaju u zaštićeno područje od državnog značaja i da se građenju građevine može pristupiti na temelju pravomoćne građevinske dozvole, priopćili su iz DORH-a. 

Ovo protupravno građenje utvrđeno je inspekcijskim nadzorom građevinskog inspektora te je Državni inspektorat naredio okrivljeniku kao investitoru uklanjanje tih građevina.