U Strukovnoj školi Vice Vlatkovića u tijeku je kapitalni zahvat izgradnje nove automehatroničarske radionice. U kolovozu prošle godine potpisan je ugovor s tvrtkom Constructa terra d.o.o koja je zadužena za kompletni izvedbu radova. Kruna je to europskog projekta pod nazivom „ Bolji uvjeti za učenje kroz rad" vrijednog 30 milijuna kuna.

- Strukovna škola Vice Vlatkovića prije četiri godine imenovana je Centrom kompetentnosti u strojarstvu. Na taj način ostvarili smo realizaciju projekta vrijednog 63 milijuna kuna koji sadrži dvije stavke: projekt „ Bolji uvjeti za učenje kroz rad" te drugi pod nazivom „Budi spreman i kompetentan" vrijedan 33 milijuna kuna. Od ukupnog iznosa od 30 milijuna, 4,5 milijuna namijenjeni su izgradnji objekta gdje će se smjestiti radionice i učionice, dok je ostatak sredstava namijenjen nabavci potrebne opreme, i to ne samo za zadarsku školu, već i za ostale škole partnere na projektu, rekao je ravnatelj Strukovne škole Tihomir Tomčić, te zahvalio Zadarskoj županiji koja je dodala 267.746.64 kn, koliko je iznosila razlika između inicijalne ponuđene cijene s PDV-om i projektom raspoloživih sredstava.

Infrastrukturni radovi započeli su u kolovozu prošle godine, s planom dovršetka do početka 2023. godine. Sam objekt bit će veličine 300 metara četvornih, u prizemlju će biti smještene potpuno opremljene automehatroničarske radionice te učionice za nastavu, dok je na katu predviđena izgradnja kabineta za automehatroniku i robotiku. Primjer je to dualnog modela obrazovanja, gdje se nakon teoretske nastave odmah prelazi na praktični dio.

- Ugovorni rok dosta je širok, i unatoč nešto usporenijoj dinamici izvođenja radova, sve će biti gotovo u zadanim rokovima. Trenutno se radi na betonskim konstrukcijama, postavljeni su prvi čelični nosači u podzemnom dijelu, nastavljamo dalje s pripremama za stropnu ploču, izvijestio je glavni nadzorni inženjer Nenad Šušberić.

Izvođači drže kako će čitav sklop biti gotov u zadanom roku, neće biti ni poskupljenja radova jer je sve regulirano ugovornim troškovnikom. Problemi zbog stanja na tržištu mogli bi se pojaviti pri nabavci opreme.

- Trenutno dovršavamo tender vrijedan oko 15 milijuna kuna. Tu postoji opravdani strah jer cijene na tržištu neprestano rastu, pa je pretpostavka da će pri nabavci opreme iznosi biti znatno viši od onih planiranih, dodaje ravnatelj Tomčić.

Izgradnja suvremene automehatroničarske radionice jedna je od aktivnosti projekta „ Bolji uvjeti za učenje kroz rad - unaprjeđenje infrastrukture Strukovne škole Vice Vlatkovića - regionalnog centra kompetentnosti u sektoru strojarstva". Uz novu infrastrukturu, kroz projekt će se opremiti postojeće školske radionice, učionice i laboratoriji. Uz zadarsku, tu su i ostale škole partneri na projektu koje će također dobiti specijaliziranu opremu. Škole partneri su: Srednja škola Biograd na Moru, Tehnička škola Rijeka, Industrijsko - obrtnička škola Pula te Tehnička škola Zadar. Razdoblje provedbe je od 24. rujna 2018. do 24. travnja 2023.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, provodi se u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014 - 2020." Ukupna vrijednost projekta uznosi 29.965.321,15 kn, bespovratna dodijeljena EU sredstva iznose 29.924.449,48 kn.