Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je na svetkovinu Marije Bogorodice i Svjetski dan mira u subotu, 1. siječnja, svečano misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru.

Nadbiskup je govorio o Svjetskom Danu mira koji se obilježava 55. godinu, otkada je 1968. g. sv. Pavao VI. odredio da se uz Novu godinu obilježava Svjetski dan mira. Papa Franjo ga obilježava deveti put, a ovogodišnja poruka pape Franje je naslovljena „Međugeneracijski dijalog, obrazovanje i rad: sredstva za izgradnju trajnoga mira".

- I danas je put mira, nažalost, daleko od stvarnog života. Drama gladi i žeđi se pogoršava, a ekonomski sustav koji se temelji više na individualizmu nego na dijeljenju utemeljenom na solidarnosti i dalje prevladava. Kao u danima drevnih proroka, tako se i u naše vrijeme vapaj siromaha i krik zemlje ne prestaje uzdizati, vapeći za pravdom i mirom, upozorio je mons. Puljić, rekavši da Papa predlaže tri puta za izgradnju trajnoga mira: međugeneracijski dijalog kao temelj za ostvarenje zajedničkih planova, obrazovanje kao temelj slobode, odgovornosti i razvoja te rad kao sredstvo za puno ostvarenje ljudskog dostojanstva.

Papa u Poruci govori i o porastu nasilja i organiziranog kriminala u mnogim zemljama „koji guše slobodu i dostojanstvo ljudi, truju gospodarstvo i sprječavaju razvoj općeg dobra.

- Isus i ove godine želi osnažiti našu vjeru i naše zajedništvo, noseći darove blagoslova i mira. Primimo ga i recimo mu da je on doista mir i čežnja duše naše. Mirom Božjim blagoslovljene dane Nove godine, neka sve Novorođeni obdari svojim darovima radosti, zdravlja i mira, poželio je nadbiskup Puljić.