Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić jučer je na sastanku ministara za zaštitu okoliša država članica EU u Bruxellesu morao odgovarati na neugodna pitanja o neizvršavanju obveze o saniranju Crnog brda u zadarskom zaleđu. Sud EU presudio je da je Hrvatska više od 140.000 tona proizvodnog ostatka od obrade silikomanganske troske na lokaciji Biljana Donjih pogrešno kvalificirala kao "nusproizvod", a ne kao otpad i da nije osigurala da se tim otpadom gospodari na način koji ne ugrožava zdravlje ljudi i ne šteti okolišu. U rujnu ove godine Komisija je u vezi s tim slučajem uputila Hrvatskoj službenu opomenu zbog nepoštivanja presude Suda Europske unije, što može rezultirati i financijskim sankcijama.

Na pitanje što se poduzima po pitanju presude Suda EU, koji je 2019. godine presudio da Hrvatska nije ispunila obveze iz Direktive o otpadu zato što nije poduzela mjere u vezi sa sanacijom ilegalnoga "Crnog brda" na području Biljana Donjih, Ćorić je odgovorio da je dogovorena nova procjena toga materijala.

Foto: Lana Stojićević

- Hrvatska je i dalje na stajalištu da je to mineralna sirovina koja bi se mogla upotrijebiti za građevinske radove. Sada je dogovorena ponovna procjena koja treba pokazati jesmo li mi u pravu ili Komisija. Ako se pokaže da to nije mineralna sirovina, morat će doći do njezina uklanjanja sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom, rekao je Ćorić.

Problem crnog brda na posljednjoj je sjednici Županijske skupštine aktualizirala i vijećnica SDP-a Vedrana Mišković, ističući kako se ovo pitanje poteže više od 10 godina.

- Pri sanaciji TEF-a u Šibeniku goleme količine otpadne troske smještene su u malo ravnokotarsko mjesto Biljane Donje. Promijenile su pejzaž jer su formirale dva Crna brda koja se lijepo vide na DOF karti a i iz satelita, i posve uništile mještanima perspektivu i za poljoprivrednu proizvodnju i za turizam. Gluha na zahtjeve mještana da se otrov makne iz njihovog dvorišta, država je dekretom pretvorila otrovni otpad u korisnu sirovinu i tako oprala ruke. Ipak, za Crna brda zainteresirala se Europska komisija 2016. g, tražeći da Hrvatska riješi problem u roku od dva mjeseca. Ogluha RH dovela je do presude Suda Europske unije koje nalaže hitno uklanjanje troske sa ove lokacije. Hrvatska je zbog toga ove godine dobila i opomenu od Europske komisije. Znam da su Crna Brda u nadležnosti RH, no ona su upravo ovdje a mještani Biljana Donjih stanovnici su Zadarske županije. Što je Zadarska županija poduzela kako bi prisilila centralnu vlast da ovaj otpad ukloni? Što mislite učiniti kako bi im bar donekle kompenzirali dugotrajno narušavanje uvjeta života i zdravlja, pogotovo sada uz CGO postaju, smetlište Županije a i šire?, pitala je Mišković župana Božidara Longina na Aktualnom satu.

Longin je Mišković obećao dostaviti pisani odgovor.