Predsjednik Kluba SDP-a u Gradskom vijeću Daniel Radeta napustio je danas oko 13 sati treći krug pregovora kojega oko proračuna vode predstavnici klubova s gradonačelnikom Brankom Dukićem i pročelnikom za financije Ivanom Mijolovićem.

Radeta je s pregovora izašao nakon što je zaključio kako je sastanak izgubio svaki smisao jer su razgovori krenuli u smjeru izjednačavanja programskih načela i političkih smjernica.

- Osobno smatram da niti jedna ideja, načelo ili smjernica ne može promijeniti činjenicu kako se ovdje radi o HDZ-ovom proračunu, koji se po ničemu ne razlikuje od prošlogodišnjih, a kojeg mi, ostali klubovi vijećnika, možemo mijenjati samo amandmanima. Iznijeli smo svoje amandmane, neki poput božićnica i uskrsnica su u jednom obliku prihvaćeni, s njima se slažu i drugi klubovi, dok neki poput uvođenja građanskog odgoja u škole nisu, rekao nam je Radeta.

Kaže kako SDP neće biti taj koji će, zbog ovog trenutka i na ovaj način, ugušiti demokraciju i višestranačje te izjednačiti odgovornost politika koje su se vodile posljednjih 30 godina u Gradu Zadru.

-Neka nitko ne očekuje kako će zadarski SDP biti reformator HDZ-a po pitanju kadrova i rješavanju financijskih problema. I dalje ćemo inzistirati na odgovorima za sve ono što smatramo da nije bilo normalno, moralno i odgovorno. Alternativa, izbor, kritičko mišljenje, pa i neslaganje je nešto što u ovako uređenom društvu, kao što je naše, mora postojati. Uostalom, ljudi zbog toga izlaze na izbore i biraju. Mi od naših programskih smjernica i ideala, kao što su socijaldemokracija, razvoj civilnog društva i poboljšanja obrazovnog sustava nećemo odustati, niti ih planiramo izdati za kratkoročni ili pojedinačni interes. Iz tog razloga, fokus zadržavamo na amandmanima, a ne obećanjima i budućim političkim potezima bilo koje od političkih opcija unutar Gradskog vijeća, kaže Radeta. Tijek same sjednice i rasprave odlučivat će o tom hoće li ideje i prijedlozi imati podršku SDP-a ili neće.