Ujedinjeni zakupci kućica, njih ukupno 24, predali su gradskoj tvrtki Tržnici Zadar zahtjev za ukidanje Covid potvrda na "Adventu u Zadru", zbog kojih je posjećenost, a time i zarada dosta manje nego tijekom ranijih izdanja ove manifestacije. Njihovo nezadovoljstvo potpiruje i činjenica kako na sličnim manifestacijama diljem zemlje Covid potvrde nisu potrebne, a takva je situacija nastala u nedostatku posebnih mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Nezadovoljstvo zakupaca razumije i Tomislav Letinić, direktor Tržnice koja manifestaciju organizira u partnerstvu s Gradom Zadrom i Turističkom zajednicom Grada Zadra.

- Puno smo razgovarali s njima i razumijemo kako slabije rade zbog Covid potvrda. Objasnio sam im zbog čega smo organizirali manifestaciju na ovaj način - zbog mjera Stožera civilne zaštite RH koje propisuju Covid potvrde na manifestacijama s preko 100 ljudi. U određenim gradovima, primjerice u Zagrebu organizirali su se tako da su pozornicu smjestili na jednu, a kućice na drugu stranu, čime su izbjegli ove i pridržavaju se mjera prilagođenima za ugostiteljstvo. Prije same organizacije "Adventa u Zadru" održali smo niz sastanaka s predstavnicima gradskog i županijskog stožera, kao i s gradonačelnikom. Zaključili smo kako nećemo tražiti, da ne kažem, "rupe" u zakonu, već ćemo "Advent" od početka organizirati profesionalno i prema pravilama, kako ne bi riskirali kazne ili zaustavljanje manifestacije. No s obzirom na to da zakupci lošije rade, osjećam se dužan prenijeti njihov prijedlog organizatorima, kako bismo još jednom vidjeli što možemo napraviti po tom pitanju i na koji način zakonski udovoljiti njihovom zahtjevu, rekao nam je jutros Letinić.

U slučaju da organizatori udovolje zahtjevima zakupaca kućica, ali i velikog dijela građana, Covid potvrde ipak bi ostale na snazi tijekom vikenda, zbog koncerata na kojima se predviđa velik broj posjetitelja, dok bi se tijekom ostalih dana ugostitelji strogo pridržavali razmaka. Dio njihovog zahtjeva čini i povratak "Adventa" u jutarnjim satima.

- I meni osobno to najviše fali, slaže se Letinić dodajući kako će ozbiljno razmotriti i tu temu.

On će zatražiti hitan sastanak svih organizatora kako bi, u slučaju da pozitivno odgovore na zahtjeve zakupaca, s novom organizacijom mogli krenuti već nakon ovog vikenda. Svakako, organizatori očekuju mjere najavljene od strane Stožera, a kojima se ne bi radile razlike između jednog i drugog "Adventa".