Nakon što im je Turistička zajednica Grada Zadra zbog GDPR-a odbila dostaviti živopise svih kandidata prijavljenih na natječaj za stručnog suradnika, Enio Meštrović otvorio je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća pitanje načina zapošljavanja u toj, ali i u ostalim organizacijama iz javnog sektora.

- I prosvjednicima protiv Covid potvrda sam rekao kako ovaj grad već 30 godina ima "ausvajs" jer se u gradskim i državnim službama možeš zaposliti samo ako imaš stranačku iskaznicu. Trideset godina dijelite ljude i zato smo došli u Grad da ukinemo taj ausvajs i ljudima damo priliku da se zaposle na osnovu izvrsnosti, zbog čega smo ih pozvali da se prijave na natječaj. TZ je raspisala jedan od prvih natječaja u kojima smo tražili transparentnost, što ćemo tražiti i u sljedećim natječajima. Dobili smo odgovor da mi nismo nadležni niti da oni imaju ikakvu odgovornost prema nama, a kad je srušen rebalans, rečeno je da zbog nas neće biti Adventa kojeg organizira TZ?! U TZ-u je zaposlen dečko koji tamo radi već godinu dana i vjerojatno je dobar, ali dakle, natječaj je otvoren zbog njega. Zbog čega onda raspisivati javni natječaj?! Zbog čega se javilo još osam drugih ljudi, također s izvrsnim referencama, koji nisu imali pravo ni na zdravi razgovor nego su na njega pozvani "reda radi", rekao je Meštrović tražeći odgovornost direktora TZ-a Marija Paleke, ističući kako je odgovoran ovom tijelu i gradu nakon što je potrošio milijun kuna za koncert Rite Ore.

Prema saznanjima gradonačelnika Branka Dukića, novi zaposlenik TZ-a nije član stranke.

- Koliko ja znam, vi provjerite. Znam da je izabran najbolji kandidat. Ako mislite da je bio netko bolji, slobodno to iznesite. Ono što smatram loše jest da će se o ljudiima koji se zaposle u Gradu i slično, raspravljati ne poštujući njihov dignitet, kazao je Dukić.

No što je s dignitetom ostalih kandidata?

- Trideset godina niste raspravljali o ničemu, samo su se zapošljavali podobni i zato smo mi potegnuli ovu inicijativu. Nažalost, moram se vratiti u rat. Nije samo HDZ bio u ratu i nije ovo grad samo HDZ-ovih ljudi, već svih građana. Ako želite da ovaj grad napreduje, ne mogu poslove dobivati samo oni koji su nekome poznati, istaknuo je Meštrović.

Dukić mu je replicirao kako u gradskim i državnim službama radi i puno ljudi iz oporbe.

- Moramo onda reći da smo i njih zaposlili. Jedina osnovna vrijednost djelatnika je kako čovjek radi i je li odgovoran na poslu, a ako je netko u TZ-u nakon godine dana primljen jer je najbolji kandidat, onda OK. No mogao je biti primljen bilo tko drugi, natječaj je bio otvoren, replicirao mu je Dukić.