Istraživački tim studenata Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru provodi istraživanje o stavovima naših građana o obaveznom cijepljenju. Interes je velik zbog goruće teme koju obrađuje, objavio je portal MojFaks.

Svakodnevno svjedočimo rezultatima mnogobrojnih "novih istraživanja" o utjecaju pandemije na ekonomiju, gospodarstvo, mentalno zdravlje, ali i o utjecaju cjepiva na transmisiju zaraze, odnose u društvu, nove sojeve koji koincidiraju s novim valom širenja zaraze, ali i zdravlje osoba koje se podvrgnu cijepljenju u usporedbi s onima koji to odbijaju. I dok se jedni bore za ukidanje mjera i Stožera, drugi čekaju svoju treću, booster, dozu, a ostali strahuju za svoju budućnost, zdravlje te gospodarske i ekonomske prilike u zemlji.

Troje studenata Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru došlo je na ideju da na znanstven i objektivan način ispitaju stavove sugrađana RH kad je obavezno cijepljenje u pitanju. Kako nam kažu, ideja za ovakvo istraživanje rodila se u neformalnome okruženju i atmosferi ispijanja studentske kave na kojoj su se dotakli teme o kojoj svakodnevno bruji cijela Hrvatska, ali i svijet. I sami o toj temi imaju različite stavove, posebice u kontekstu cijepljenja koje bi se uskoro moglo uvesti kao obavezna mjera za sve sugrađane.

"Zaključili smo da nas ponajprije zanima ispitati stavove svih građana RH prema obveznom cijepljenju, a za koje uopće ne postoje konkretne informacije do sada - osim u vidu prosvjeda, a zatim i neke psihološke odrednice istih. Od te početne kave do realizacije provedbe istraživanja prošlo je svega desetak dana jer je tema zbilja goruća, a ovim putem bi se kao istraživački tim htjeli zahvaliti našoj mentorici na podršci na ovom projektu, izvanrednoj profesorici dr. sc. Ani Slišković", kaže nam Katarina Talijančić, jedna od troje studenata koji provode ovo zanimljivo istraživanje.

U istraživačkom timu još su i studentica Marija Gulam te kolega Marko Galić, koji također studiraju na Odjelu za psihologiju Sveučilišta u Zadru.

S obzirom da istražuju stavove građana prema obaveznom cijepljenju, novinari su ih pitali što očekuju od istraživanja koje su započeli te kakav je dosadašnji odaziv, kao i s kakvim su se komentarima suočili dosad.

Talijančić je odgovorila da je, s obzirom na već spomenutu neistraženost teme u ovom području i činjenicu da je istraživanje u procesu, nemoguće predviđati rezultate prije provedbe statističkih analiza po završetku. Dodaje da su komentari mahom pozitivni.

"Što se tiče odaziva, u jednom danu smo prikupili gotovo 2 tisuće potpunih upitnika, što je iznenađujuća brojka, a nadamo se još i većem odazivu. Uzorak koji smo do sada prikupili je prilično reprezentativan po pitanju procijepljenosti stanovništva, a sami studenti/učenici čine oko 37 posto uzorka", kaže nam, te poziva i sve ostale građane da ispune anonimni upitnik, posebno mušku populaciju koje manjka u uzorku.

Pitanje trebaju li se mladi cijepiti ili ne jedno je od najčešćih pitanja koja se postavljaju u pandemijskim okolnostima, a mišljenja su podijeljena. Zadarski studenti kao budući znanstvenici moraju ostati objektivni, bez obzira na svoja uvjerenja kako bi istraživanje moglo biti validno.

"Potrebno je ponajprije naglasiti kako psihologijska istraživanja zahtijevaju objektivnost pri provođenju istih, stoga smo kao istraživački tim neutralni. No svakako, kao članovi zajednice, međusobno se razlikujemo u nekim stavovima prema cijepljenju te pritom nastojimo razumijeti, uvažiti i prihvatiti različite stavove kao takve, na što pozivamo i ostale građane. Što se tiče cijepljenja mladih, nismo kompetentna struka kao zdravstvo da bismo govorili o tome trebaju li se mladi cijepiti, no odluka je, barem zasad, na samom pojedincu", kaže nam Katarina.

Nakon što istraživanje privedu kraju te analiziraju podatke, rezultate i zaključak njihovog istraživanja svakako ćemo objaviti. Istraživanje poput ovoga moglo bi biti od velike pomoći vladajućima i svima uključenima u donošenje protupandemijskih odluka koje će se zasigurno mijenjati sa svakim novim momentom pandemije.