U zadarskoj bolnici u protekla dva mjeseca došlo je do dva tzv. prodora koronavirusa, a oba puta su ga unijeli pacijenti, tako je utvrđeno na jučerašnjem sastanku Stručnog vijeća.

Javnost nikada nije dobila povratnu informaciju o internoj kontroli koju je naložio ravnatelj Željko Čulina.

Od njega nismo mogli dobiti odgovor na novinarski upit o broju zaraženih pacijenata i medicinskog osoblja, s naglaskom na cijepljene. Pri ponovnom širenju zaraze među pacijentima na odjelima hematologije i endokrinologije istovremeno testovi potvrdili koronavirus kod dva pacijenta i liječnice koja je dva puta cijepljena i nosila je masku. Tko bi znao tko je bio prvi zaražen? Na ta dva odjela kako se doznaje, u drugom krugu zaraženo je osmero pacijenata i dvoje od medicinskog osoblja.

Odjel za hematologiju i odjelu za endokrinologiju bio je ponovno zatvoren za prijem novih pacijenata sve do danas. Tko više može pratiti širenje tog virusa, svima je to jasno kao i da cijepljeni nisu zaštićeni bez obzira je li im istekao ili im još traje navodni rok zaštite.

Jučer je na temu stanja u Bolnici, na Stručnom vijeću najavljeno kako će se testirati pacijenti koji dolaze u dnevne bolnice i tamo su na terapiji najmanje sat vremena.

Što su donijele COVID potvrde na zaštiti pacijenata? Nikada više zaraze na ova dva  kao i na drugim odjelima. Nažalost, najgore su posljedice smrti kod oni koji su na terapijama u bolnici pokupili virus koji ih je dokrajčio.

Ovih dana su izrazito povećane rubrike umrlih na oglasnim pločama u Zadru kao i u Zadarskom listu. Nije to pokazatelj povećane smrtnosti u odnosu na broj zaraženih niti je to statistički rezultat posljednje najave ravnatelja Čuline za Radio Zadar kako će od devetero onih koji su trenutno na respiratoru, 40 posto njih umrijeti.

Građani umiru i od malignih bolesti koje im se, upravo zbog izvanredne situacije u Bolnici, otkrivaju kada je za spas kasno. Ili nisu mogli pravodobno dobiti svoju terapiju.