Prošlog tjedna je u Gradskoj vijećnici obavljen izbor stanova POS-a čija je gradnja u tijeku na Crvenim kućama, a prodavat će se po 1.193,44 eur/m.

Ono što smo već predvidjeli, a to je raskorak u ponudi 100 stanova i broju kandidata s liste koji imaju pravo na određenu kvadraturu, potvrđeno je prošlog tjedna. Prema informacijama Povjerenstva kojeg vodi pravnica Mirela Milošević iz Odjela za gospodarenjem gradske imovine, nepodijeljenih je ostalo 20 stanova.

- Poziv na odabir stana upućen je svim kandidatima s Pročišćene konačne liste reda prvenstva. Od 105 kandidata pozivu se odazvalo se njih 95. Od ukupno 100 ponuđenih stanova, odabrano je 80 stanova, navodi se u očitovanju iz gradske uprave. Prema istoj informaciji znači kako 15 kandidata nije imalo mogućnost odabrati stan jer u trenutku odabira nije bilo moguće ponuditi stan odgovarajuće kvadrature.

Sve je to u skladu s Pravilnikom i Odluci o uvjetima i mjerilima za kupnju stana iz Programa društveno poticane stanogradnje, ustvrdili su iz Povjerenstva Grada Zadra.

Agencija za promet nekretninama koja slovi kao investitor gradnje POS-ovih stanova na Crvenim kućama, nije nam se očitovala na pitanje što će biti sa stanovima koji nisu prodani.
Iako nam iz Povjerenstva nisu dali potpunu informaciju, pretpostavljamo da su bez stanova ostali oni koji imaju pravo na manju kvadraturu, a neprodano je ostalo 20 većih stanova.

Oni se mogu ponuditi kandidatima s postojeće liste tako da pripadajuću kvadraturu plaćaju prema povlaštenoj cijeni zakona o poticajnoj stanogradnji a razliku po tržišnoj cijeni. Ili će se formirati nova lista. Moguć je i javni natječaj za prodaju preostalih stanova po cijeni koju će odrediti APN. Oni se, međutim, nerado oglašavaju nakon što je otkriveno kako je direktor APN-a sam sebi prodao stan. Bila su četiri, loše projektirana stana u prvoj POS-ovoj gradnji od 64 stana na Crvenim kućama, useljenima 2012. godine.

Dvije godine ranije objavljeno je kako je „Grad Zadar priznao da za POS Crvene kuće ne vlada toliko zanimanje građana", govoreći da za 65 stanova ima čak 154 zainteresiranih. Razlozi su tome neatraktivna lokacija, po mnogima koji su odustali od kupnje i vrlo loš projekt, ali i činjenica da je cijena kvadrata POS-a Crvene kuće od 1.109 eura/m2.

Za nove POS-ove stanove lista potencijalnih kupaca formirana je prije pet godina, a ovo je ljeto pročišćena. Useljenje bi trebalo biti krajem iduće godine.