Na Crvenim kućama je od polaganja temeljca u ožujku ove godine nastalo veliko gradilište gradnje 100 stanova iz državnog programa Poticajne stanogradnje. Prema ugovoru APN-a, državne agencije s Lavčevićem, stanovi POS-a po cijeni od 1.193,44 eur/m2, trebali bi se završiti krajem iduće godine kao i okoliš s parkiralištem. Tako je najavljeno budućim vlasnicima stanova koji će uskoro birati koji stan žele.

Pet godina nakon početne liste, ljetos je stvorena nova, pročišćena za koju je u Gradu Zadru nadležna Mirela Milošević, inače savjetnica za poslove gospodarenja zemljištem u Odjelu za gradsku imovinu. Ona je predsjednica Povjerenstva u ime kojeg je poslan poziv svima koji su na listi da dođu u gradsku upravu od 25. do 29. listopada na izbor stanova veličine koja odgovora broju ukućana.

Tko ne dođe na izbor stanova i potpisivanje predugovora ili ne pošalje opunomoćenika, bit će brisan s te liste od 105 kandidata za 100 stanova. To nije jedini neusklađenost pročišćene liste s obzirom na broj i veličine stanova koji su projektirani od 44 kvadrata za samce, a za obitelji s najviše članova stanovi od 85 kvadrata.

Analizom liste i projektom stanova očito je kako je najviše onih koji su samci ili su obitelji s dva člana a za njih je projektom predviđeno najmanje stanova veličine na koju imaju pravo. Dakle, za samce se gradi 10 stanova, a na listi ih je 23 kandidata koji će se pozivati po redoslijedu. Dvočlanih obitelji je 27, a za njih je namijenjeno svega  13 stanova od 55 kvadrata na koliko imaju pravo uz parkirno mjesto i šupu.

To znači da od 55 takvih obitelji a to je više od polovica liste postoji manjak od 32 stana. Kako će se to riješiti, odlučit će se u Agenciji za promet nekretninama koja u Zadru nema dobru reputaciju nakon što je njihov direktor sebi prodao stan na Crvenim kućama. Već u tjednu dodjele, vidjet će se raskorak u broju stanova i broju onih koji ih trebaju dobiti, na što su upozorili kandidati s te liste.