Na adresu Kazališta lutaka stigla je presuda Visokog trgovačkog suda prema kojoj pravo posjeda prostora od stotinjak kvadrata u kazališnoj zgradi ima tvrtka Forum i njezin vlasnik Živko Šokota.

Oni su taj prostor kupili od tadašnje Komercijalne banke (Dalmatinske pa OTP), koja je u najnovijoj presudi izuzeta iz bilo kakve umiješanosti u ovaj spor koji se već godinama vodi na sudovima. U najnovijoj presudi na koju će odvjetnik Kazališta lutaka tražiti reviziju, došlo je do promjene u određenju samog prostora koji je, kako nam je rekla ravnateljica Iris Pavić Tumpa, s jedne strane zgrade prešao na drugu. Točnije još uvijek nije utvrđeno o kojem se prostoru radi, a koji bi trebao biti privatiziran i dobiti namjenu noćnog kluba, što se navodilo u tužiteljevom zahtjevu za obeštećenje.

Ravnateljica Kazališta lutaka koja je i dalje puna gorčine u odnosu sudska tumačenja i dokaze u ovoj pravnoj trakavici, prenijela je posljednju presudu o posjedu nadležnima. U petak će se na tu temu očitovati Kazališno vijeće, a završna riječ očekuje se i o župana Božidara Longina. Isto tako prema Statutu, ravnateljica Kazališta lutaka nema pravo odlučivanja do određene vrijednosti, a u ovom slučaju ona je u nadležnosti skupštine Zadarske županije. Samo je jedna vijećnica, SDP-ova Vedrana Mišković, iskazala zanimanje za taj sada već povijesni slučaj.

Zadarska županija je osnivač Kazališta lutaka čije je sjedište na prostoru na kojem je uz sv. Dominika nastalo prvo sveučilište kojeg su Dominikanci pokrenuli 1396. godine. Zgrada kazališta lutaka počela se graditi polovicom 80-tih godina novcima samodoprinosa građana.

Gubitak dijela prostora problem je Grada Zadra i Županije za koje bi vlasti trebale pronaći rješenje u sadašnjosti za budućnost te ustanove u kulturi s tradicijom i ugledom.