Šest dana otkako im je nova većina srušila rebalans proračuna, u HDZ-u su se primirili tonovi. Svjedoči tome današnji osvrt predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Šime Erlića koji sada apelira na razum istih onih koje je HDZ prošlog tjedna nazvao "tri luda".

Erlić sada spominje i amandman za KK Zadar, iako je takvu opciju na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća nudio samo SDP. Doduše, njihovim bi amandmanom ta sredstva bila preusmjerena za potrebe ugroženih građana.

- Nije bilo potrebe za rušenjem cjelokupnog prijedloga rebalansa proračuna, jer su se eventualna razmimoilaženja u stavovima oko budućnosti KK Zadar, mogla riješiti amandmanom za sredstva predviđena klubu. No, većina u Gradskom vijeću je ipak odlučila izglasati nepovjerenje kompletnom rebalansu proračuna. Takav scenarij najgori je za građane, jer onemogućava da se izvršavaju redovni programi koji su bitni za funkcioniranje grada. Ovim putem apeliramo prema svim strankama i nezavisnim listama u Gradskom vijeću da se pronađe razum i kompromis za izglasavanje rebalansa proračuna, jer je on nužan, a za neke skupine građana prijeko potreban. Ovdje se ne radi o političkom nadmudrivanju, nego o dizanju ruke za tehničku izmjenu proračuna koja je bitna da se projekti i programi nesmetano provode, poručuje Erlić u priopćenju objavljenom na stranicama zadarskog HDZ-a.

Erlić ističe kako su rebalansom "srušene" puno važnije stvari od vitalne važnosti za funkcioniranje grada od 3 milijuna kuna za KK Zadar koja su bila povod njegovom neizglasavanju.

- Među brojnim programima u kulturi, obrazovanju, socijalnoj skrbi i komunalnim poslovima ističu se sredstva namijenjena plaćama za odgojiteljice u privatnim vrtićima, sredstva za Crveni križ, teniski balon na ŠRC Višnjik, ali i važni EU projekti: "Inclusive play" kroz kojeg je previđeno uređenje parka Vruljice te dugo pripremani kapitalni projekt zone Crno koji napokon treba krenuti s realizacijom... To je važno pojasniti da naši sugrađani dobiju potpunu informaciju, poručuje Erlić.

Državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u nastavku svog osvrta o rušenju rebalansa spominje i novu EU omotnicu uz pomoć koje Zadar, prema njegovim riječima, može postati jedan od najprivlačnijih gradova za život u Hrvatskoj i šire.

- Svjedoci smo najave iz Vlade RH o procjeni iznimno visokog rasta BDP-a od 9 posto, što znači da se gospodarstvo nakon prvotnog šoka prouzročenog pandemijom koronavirusne bolesti uspješno oporavlja. Iza nas je odlična turistička sezona, ponovno se diže minimalna plaća i pred vratima su nam povijesno velika sredstva iz EU fondova. S tim sredstvima imamo priliku kroz sljedećih sedam godina izgraditi moderno, uključivo i održivo društvo uz bok najrazvijenijim zemljama u EU. Zadar uz pomoć ovih sredstava može napraviti generacijski iskorak i postati jedan od najprivlačnijih gradova za život u Hrvatskoj i šire! Upravo sada pri ministarstvima i Vladi RH se radi na programiranju nove omotnice iz koje se posebno velike mogućnosti nude za gradove, među kojima je i Zadar. Već od početka sljedeće godine ta će se sredstva staviti na raspolaganje jedinicama lokalne samouprave i drugim javnim subjektima. Vjerujem kako Zadar s već dobro izgrađenim kapacitetima za provedbu EU projekata može biti ponovo među najboljima i osigurati građanima nove kvalitetne sadržaje i viši standard, ali to neće moći ukoliko bude vladala nesloga i kaos u Gradskom vijeću. Zato ne smijemo dopustiti da se ostrašćeni politički stavovi stave ispred potreba građana. Ovdje nema mjesta isključivostima, ultimatumima i politikantstvu. To je krivi put i ne dopustimo da taj put prevlada naspram onog što Zadar uistinu treba i može, a to je nastavak rasta i razvoja, poručuje predsjednik Gradskog odbora HDZ-a.