Kako zaštiti pješake na sve prometnijim zadarskim ulicama? Gradski vijećnik Bruno Milin predložio je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća da se, po uzoru na neke druge hrvatske gradove, iscrtaju 3D pješački prijelazi.

- Na cestama imamo horizontalnu i vertikalnu signalizaciju, treptače i kamere te ležeće policajce koji nisu dobri za automobile. Još se preko noći razrežu pa se prolazi kroz njih. Neki gradovi su počeli s lebdećim zebrama u 3D rezoluciji, čini mi se da je vizualno upozorenje možda efikasnije od ležećih policajaca, pa bi se time zaštitili i automobili i pješaci, rekao je Milin.

Prijedlog je posebno intrigantan jer je 3D zebru projektirala zadarska firma, s kojom je pročelnik Robertino Dujela već u kontaktu.

- Razmatramo tu ideju te ćemo prije 3D obilježavanja provjeriti podržava li ju Pravilnik koji definira prometnu signalizaciju, rekao je Dujela.

Violeta Valjan Vukić založila se da se nekoliko pješačkih prijelaza, posebno oni na kritičnim mjestima, između Kauflanda i dječjeg vrtića te u Ulici Benka Benkovića, označe svjetlosnom signalizacijom. Zbog odsjaja u nekim dijelovima dana vozači ih ne vide na cestama, kaže Valjan Vukić.

- Grad je već izradio elaborat za obilježavanje pješačkih prijelaza LED markerima na 10 lokacija. Za njih smo ishodovali suglasnost MUP-a te ćemo ih financirati kroz natječaj iz Nacionalnog programa ili samostalno putem budućeg proračuna, rekao je Dujela.

Elaboratom je obuhvaćeno 10 lokacija: Splitska ulica (kod dvorane i kod raskrižja s Ulicom Slavka Perovića), Domovinskog rata (kod vrtića i OTP banke), Ulica Nikole Tesle (kod Tehničke škole), Franje Tuđmana (iznad parka Vrulja), Obala kneza Branimira (Lipotica, kod Save Kranj), Put Biliga (kod pekare i tržnice), Put Bokanjca (iznad Veterinarske) te Put Murvice (kod raskrižja sa 7. domobranskom pukovnijom).