Nakon dovršetka i početka rada večeras je na Relji svečano otvoren Centar za kreativne industrije. Završnoj konferenciji projekta, koja je održana u novouređenim prostorijama, nazočio je i hrvatski premijer Andrej Plenković. Uz prigodni film o nastanku i ciljevima centra uzvanike je pozdravila ravnateljica Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija Katarina Colić.

Projekt je pokrenut zbog velikog potencijala kreativne industrije kao i potrebe za kontinuiranim formalnim i neformalnim usavršavanjem i razmjenom znanja između industrije i obrazovnog sustava. Izgradnjom Centra površine 1.560 m² dobiven je specijalizirani poduzetnički inkubator ne samo s uredima za najam, već i opremljenim dvoranama za edukaciju, tonskim studijem, multifunkcionalnom dvoranom, coworking prostorom te izložbenim prostorom.

- Zadarska je županija kao ključan alat u ostvarenju svojih strateških projekata prepoznala EU fondove, a upravo ovo je jedan od konkretnih primjera korištenja europskih sredstava za razvoj gospodarske konkurentnosti i inovativnosti. Želimo „pametnu županiju", u skladu sa smjernicama EU-a, te je upravo sektor inovacija, kreativne i IT industrije jedan od onih gdje želimo napraviti iskorak, istaknuo je župan Božidar Longin.

Filmski  ured  koji djeluje pri INOVAciji od početka djelovanja podržao je 77 projekata snimanja, od brojnih serija, realityja, reklama, glazbenih spotova i time apsolutno opravdao svoje osnivanje.

- Ovakvi projekti su na tragu onog što radimo, a to je modernizacija Hrvatske, hvatanje koraka s četvrtom industrijskom revolucijom i hvatanje koraka s onima koji su koristili prednost pripadanja EU duže nego mi. Osiguravamo poticajno okruženje poslovanja i suvremenu opremu za male i srednje poduzetnike na području kulturnih i kreativnih industrija, koji će ovaj prostor koristiti za učenje, inovaciju i posao, rekao je premijer Plenković, izražavajući zadovoljstvo što u projektu sudjeluje i Prirodoslovno-grafička škola.

- Karakteristika audiovizualne i IT industrije je da lokalno stvaraju radna mjesta a tržište im je cijeli svijet. Nadam se da ćemo snimati hrvatske filmove, ugostiti strane producente koji će u Hrvatskoj snimati svoje filmove te time pridonijeti brendiranju Hrvatske, zaključio je Plenković

Uz premijera u Zadru borave ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Oni će tijekom večer sudjelovati na gala večeri zadarske Maraske.