Razmjerno velikom gubitku, na adresu direktora Vodovoda vijećnici su uputili kritičke opaske u noćnoj raspravi na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća.

- U 2020. godini prodali smo 1.3 milijuna kubika vode manje, što se odrazilo na smanjenje prihoda za 6 milijuna kuna, zbog čega smo godinu završili s 4.2 milijuna kuna minusa, rekao je direktor Tomislav Matek prilikom prezentacije rada i financijskog poslovanja gradske tvrtke u čijoj je ingerenciji 1542 km vodovodne mreže.

No, Marko Pupić Bakrač (Akcija mladih) smatra kako ih do velikog gubitka nije dovela korona, već repovi iz prošlosti.

- Ovdje imamo situaciju, koju direktor nije spomenuo, a riječ je o tome da Vodovod ima 2.5 milijuna kuna dionica NK Zadar. Svi su me blijedo gledali kad sam 2013. i 2014. godine govorio da je Reno Sinovčić kriminalac koji kad mu Grad uplati novac za NK Zadar, taj novac podiže na vlastiti i račun medijske kuće Vox. Upozoravao sam i direktora, a on je rekao: „Možda će nešto biti od tih dionica". Sada Vodovod posjeduje 3.68 % dionica, odnosno 2.5 milijuna kuna koje će otpisati jer je klub otišao u stečaj. Kriminalcu ste dali 2.5 milijuna kuna, a ljudima koji zbog korona krize ne plaćaju račune isključujete vodu. Osim toga imate i 721 tisuću kuna nenaplaćene vode od KK Zadar, što je 1.62 posto u dionicama. Budući da su oni dužni 50 milijuna kuna, pitanje je i što će s tim biti. S dugom od 4 milijuna kuna u normalnoj državi ne biste bili direktor. Zašto ste i dalje direktor? Zato što ste zaštićeni, rekao je Pupić Bakrač pokazujući fotografiju Mateka na slavlju u stožeru HDZ-a u izbornoj noći.

Matek mu je odgovorio kako je njegova osobna stvar „s kim će provoditi slobodno vrijeme, piti i jesti", dok je za dionice sportskih klubova rekao kako je već više puta odgovarao na to pitanje.

- To je bilo u vrijeme kada je Država dala mogućnost da se uzmu dionice ili će dug propasti, istaknuo je Matek.

SDP-ov Daniel Radeta i članovi Akcije mladih Ante Rubeša i Marjana Botić upozorili su na gubitke vode po kojima je Vodovod već godinama na vrhu neslavne liste gubitaša u Hrvatskoj.

- 2018. godine raspisali smo natječaj za sanaciju gubitaka vode i dobili jednu ponudu od Centrogradnje u iznosu od 19 milijuna kuna. Firma odradi 400 tisuća kuna i ode u stečaj. Pripremili smo novu natječajnu dokumentaciju s novom procjenom od 25 milijuna kuna, a koja je trenutno u Hrvatskim vodama. Nakon povrata raspisat ćemo natječaj. Voda se krade od Suhovara preko Jovića do Radovina... Nije to moj posao, rekao je Matek ističući kako ipak od 2019. bilježe smanjenje gubitaka vode.

Problemima u javnoj nabavi Matek je opravdao i sve više rupa, koje su iza njihovih radova ostale na cestama tijekom ljeta jer nije bilo koncesionara koji bi ih pokrpao.

- Imali smo ugovor do početka srpnja. U travnju smo raspisali natječaj s procjenom od 4 milijuna kuna i dobili jednu ponudu na 7 milijuna kuna. Poništio sam natječaj jer nisam lud to platiti. Da sam platio, rekli bi Matek je podijelio 3 milijuna kuna s nekim. Objavili smo novi natječaj i dobili novu ponudu od 3.9 milijuna kuna. Koncesionar je počeo s radom 25. kolovoza. Ja štedim novac, ne razbacujem ga, rekao je Matek na opažanje Rubeše koji je direktora Vodovoda ocijenio jednim od najgorih direktora.

Vijećnik Akcije mladih problematizirao je i očigledno poskupljenje računa tijekom godina, na što mu je Matek odgovorio:

- Voda je mukte, to zapamtite. Vi plaćate transport i održavanje. Cijena je pala što se tiče Vodovoda, ali je narasla naknada Hrvatskim vodama i Odvodnji. To je SDP digao cijenu u čitavoj Hrvatskoj, za vrijeme Vlade Zorana Milanovića.

SDP-ov vijećnik Daniel Radeta prenio je direktoru Vodovoda "priču koja kruži okolo".

- A imam i kontakte ljudi koji su potvrdili kako su plaćali nekakve naknade da bi preko reda došli do brojila. Činjenica je da su neke nove zgrade dobile priključak puno brže nego neke koje su odavno izgrađene, istaknuo je Radeta.

Matek mu odgovorio da mu je dosta takvih priča.

- Dovedite tog koji vam je to rekao i ja ću osobno podići kaznenu prijavu te mu iz svog džepa platiti za tu naknadu, pozvao ga je direktor Vodovod.

Jedina stvar oko koje su svi u gradskoj vijećnici bili složni je važnost EU projekta, vrijednog 1.7 milijardi kuna, a kojim će se, među ostalim, riješiti problem vodoopskrbe na zadarskim otocima gdje, kako je ispričao Mate Marić (HDZ), radije nude pivo nego vodu.

- Riječ je o najvećem projektu u povijesti Vodovoda s kojim ćemo riješiti sve naše probleme, istaknuo je Matek najavljujući realizaciju projekta 2028. godine.