Gradsko vijeće Zadra usvojilo je odluku o uvođenju otvorenog i transparentnog proračuna na prijedlog SDP-a s kojim se kao ispunjenjem predizbornog obećanja pohvalio Daniel Radeta.

- Kao što smo i obećali u samoj kampanji, otvaramo Gradsku upravu prema građankama i građanima, napisao je Radeta. Ključ te transparentnosti trebala bi biti aplikacija, a mogućnost zaključavanja zaštita osobnih podataka za koju je Radeta upozorio da se gradske vlasti ne bi smjele pozivati na famozni GDPR.

Nakon je iz protesta napustio sjednicu, gradonačelnik Branko Dukić očitovanje je prepustio zamjeniku Anti Babiću. On je pak ponavljao fraze o tome kako je Gradski proračun i do sada dobivao bezuvjetno mišljenje revizije te peticu za transparentnost od Instituta za financije. Međutim, zaštita osobnih podataka je za Babića ipak ključna pa su oni kao Grad Zadar tražili mišljenje do koje razine mogu otkrivati one koji troše i dobivaju proračunski novac.

- Mi nemamo ništa protiv aplikacije, samo želimo poštivati zakon kada je u pitanju zaštita osobnih podataka, ustvrdio je pravnik Babić.

Da je Grad bez problema postigao pet razina transparentnosti financija ukazala je vijećnica Adela Frank navodeći koji su to dokumenti koji se moraju objaviti. Ispunjavanje normativa nije dovoljno, ustvrdila je vijećnica s Meštrovićeve liste koja se potrudila i za dva dana dobila dvije ponude IT firmi za aplikaciju. Nije to neki trošak - svega 74 tisuće kuna, ali je jasno da Grad treba objaviti javnu nabavu.

Istodobno nitko od vijećnika nije postavio pitanje zbog čega na stranici Grada Zadra od 2018. godine nema podataka u registru javne nabave, pa da Babić može reći kako Grad ne može biti transparentniji nego što jeste.

Svima su puna usta transparentnosti koja je i dalje ideal u zapadnjačkoj politici i javnom životu. A kod nas bi u zbilji to trebalo značiti otvorenost i vidljivost.

Aplikacija za građane koji bi poput građana Bjelovara mogli pratiti gdje se, kada i koliko troši njihovog novca, trebala bi se uvesti od 2022. godine.