Korona, zloćudne bolesti i prometne nesreće nisu jedini razlozi zbog kojih je sve veći broj preminulih. Nažalost, oduzimanje vlastitog života, suicid ili samoubojstvo također spadaju u crnu statistiku koja ima daleko složeniju pozadinu.

Tijekom prvih osam mjeseci evidentirano je 12 samoubojstava, a tijekom osam mjeseci 2020.godine - također je bilo 12 slučajeva samoubojstava, podaci koje smo dobili iz Policijske uprave zadarske.

Lani, 2020.godine evidentirano je ukupno 25 samoubojstava, navodi se u istoj informaciji, u kojoj se ističe kako je suicid počinilo 16 muških i 9 ženskih osoba.
Iz policijske evidencije takvih slučajeva, tijekom ove godine najčešće se radi o samoubojstvu vješanjem.

Analiza počinjenja samoubojstva samo u ovoj godini pokazala je kako su se na taj čin svjesno odlučile 9 muških te tri ženske osobe. Većina, njih petero je u dobi od 51 do 65 godina., a iznad te dobi su četiri osobe u prvih osam mjeseci ove godine počinile samoubojstvo. Utješno je kako su u toj dobnoj strukturi evidentiranih suicida tek dvije osobe u potentnoj životnoj dobi od 36 do 50 godina, a samo je jedna osoba u dobi od 26 do 36 godina.

Iz PU zadarske dobili smo podatke za posljednjih pet godina prema kojima je 2018. godine bio najveći broj od 28 počinjenih samoubojstava (bez evidencije pokušaja suicida). U 2017. i 2018. godini završile su s po 21 slučaj samoubojstva. Iz istog izvora informacija, u 2015. godini bilo 25, a godinu dana kasnije 24 suicida na području kojeg pokriva PU zadarska.

 

Suicid je osjetljiva tema o kojoj se malo zna, oprezno piše, ali da ne bi bilo kako je jako puno onih koji su to uradili jer se ne mogu nositi sa životom, zbog konkretnog razloga ili psihičkog rastrojstva, tražili smo službene podatka koji pokazuju trendove  koji su posljednjih 10-tak godina zaustavljeni na 25 slučajeva godišnje.